Lars Nyberg, professor i fysiologi vid Luleå tekniska universitet. Foto Erica Lång Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Robotar på väg in i äldrevården

Publicerad: 11 september 2014

Ökade krav och den tekniska möjligheten att använda sig av robotar inom äldrevården är på frammarsch i hela världen. Forskare vid Luleå tekniska universitet driver tillsammans med forskare på Uleåborgs universitet, Finland, och Umeå universitet projektet "Robotar i äldrevården. Varför, när och för vem"?

– Det här är ett växande och otroligt spännande fält. Vi vill vara med och styra utvecklingen så att det blir till nytta för vård och omsorg, säger Lars Nyberg, professor i fysioterapi.

Sedan maj har projektgruppen arbetat i en förstudie och tittat på hur den allmänna opinionen ställer sig till användning robotar inom äldrevården. En robot skulle exempelvis kunna hjälpa till med matning, städning och förmedla röst och bildsamtal. Resultatet visar att förväntningarna är motsägelsefulla. Samtidigt som det ligger en skeptism i grunden, så finns en nyfikenhet och ett intresse.

– Känslorna är kluvna. Visst behövs robotar i en viss utsträckning, men med en "human touch". Frågeställningen är; vad ska en robot göra och vad ska en människa göra, säger Lars Nyberg.

Lars Nyberg 3.jpg

Området har en stor affärspotential och redan nu händer det mycket på tekniksidan, framförallt i Korea och Japan. Lars menar att i norra Sverige finns mycket kunskap och forskning på vad människor behöver och tycker.
– Området är väldigt teknikdrivet och vi tittar på hur och till vad robotarna kan användas.

Förra veckan avrundades förstudien i en träff med projektgruppen och inbjudna företag, landsting och kommuner för att diskutera tankar och idéer. Även en ansökan om ytterligare medel ska göras med syfte att kunna arbeta vidare inom gruppen.

I projektgruppen ingår:
- Lars Nyberg, Margareta Lilja, George Nikolakopoulos på Luleå tekniska universitet.
- Esko Alasaarela och Kari Remes på Uleåborgs universitet, Finland.
- Olof Lindahl och Ronnie Lundström på Umeå universitet.

Lara Nyberg 2.jpg