Studenter tog Boden handboll till elitserien

Publicerad: 7 april 2016

Emma Petersson och Anna Järvinen studerar på fysioterapeutprogrammet samtidigt som de nyligen gjorde den historiska insatsen att tillsammans med laget i Boden Handboll IF ta sig till elitserien. Det är det första handbollslaget från Norrland som på 28 år gjort den bedriften.

– Jag tror inte vi har fattat det ännu. Det var så många känslor på en och samma gång och man ville bara explodera. Helt fantastiskt, säger Emma Petersson.

Obeskrivlig glädje

Bortamatchen mot Önnered var avgörande och inför den sista minuten stod det 20-20 när Boden handbolls Emmy Nordmark gjorde mål. Segern var ett faktum och spelare och ledare studsade från bänken. Glädjen var obeskrivlig och lagkaptenen sprayade ner sina spelare med dyr champagne.

– Handboll är så stort i Boden och det betyder så mycket för många att man vill kämpa både för sig själv och alla runt omkring. Vi hade 1500 personer på läktaren sista hemmamatchen och det finns inte någon i hela elitserien som har så många åskådare, säger Emma Petersson.

Studier och handboll

Både Emma Petersson, Uddevalla, och Anna Järvinen, Borås, kom in på fysioterapeutprogrammet hösten 2015. De kom i kontakt med Boden handboll IF och fick plats i laget tillsammans med fyra andra nya spelare. De flyttade upp till Luleå för att påbörja utbildningen och spela handboll. Studier på heltid och fyra träningar i veckan plus matcher på helgerna har krävt planering.
– Det är skönt att vi har varandra eftersom vi går i samma klass, har samma tider och träningstider. På det sättet har det fungerat jättebra, säger Anna Järvinen.

Bitchiga på plan

Emma Petersson hade tidigare mött Boden handboll flera gånger och visste vad hon gav sig in på.

– De verkade vara ett riktigt gött gäng som lag, men som individer på plan är de riktigt bitchiga och vårdslösa i språket, så det har smittat av sig lite, skrattar hon.

Båda två kom snabbt in i laget och har blivit väl omhändertagna. Men att med ett lag där nästan halva styrkan är nya och att spela sig in i elitserien på så kort tid borde enligt Anna Järvinen inte vara möjligt.

– Vi har hållit oss till en plan hela tiden och det har gett resultat. Dessutom betyder handbollen så otroligt mycket för alla här uppe och det är nog därför vi kommit så långt också.

Avbröt firandet för studier

Firandet av segern påbörjades direkt efter matchen och på Luleå flygplats mottogs de av media och ett hundratal personer som ville gratulera. I Boden öppnades ett ställe speciellt för spelarna, ledarna och familjerna, och firandet pågick till klockan fyra på morgonen. Efter två timmars sömn åkte de till universitet under en hel dag för att vara med på starten av de nya kurserna, något de inte ville missa.  När skoldagen avslutats åkte de hem för att duscha och sedan bar det av till Boden igen.
– Där fanns 600 människor som tog emot oss på medborgarplatsen mitt inne i stan. Det kändes som vi vunnit VM, säger Emma Petersson.

Framöver kommer tjejerna att träna ännu mer, men de har siktet inställt på att ta examen tillsammans med sina klasskompisar.
– Det är vårt mål och det krävs bara mer planering och mer pluggande på resorna. Jag tror vi fixar det, säger Anna Järvinen.