Gwen Jull från Australien är världsledande forskare i fysioterapi, men även erfaren praktiker. När hon besökte Luleå tekniska universitet delade hon med sig av sina kunskaper till studenter på masternivå.

Världsledande forskare gästprofessor i Luleå

Publicerad: 21 mars 2014

Gwen Jull, världsledande forskare i fysioterapi och expert på bland annat whiplashskador, blir gästprofessor vid Luleå tekniska universitet (LTU).
-Det är fantastiskt roligt. Hennes erfarenhet och kunskap kommer att spela en viktig roll för vår fortsatta utveckling inom utbildning och forskning, säger Ulrik Röijezon, forskare i fysioterapi vid Institutionen för hälsovetenskap.

Gwen Jull är professor vid University of Brisbane, Australien, vars fysioterapiforskning har påverkat stora delar av västvärldens syn på rehabilitering av smärttillstånd i muskler och leder.

Den australiska världsauktoriteten har skrivit cirka 250 vetenskapliga artiklar. Gwen Jull har också skrivit flera böcker inom sitt forskningsområde.

"Mycket tillfredsställande"

-Det är mycket tillfredsställande att se hur vårt arbete med att bygga upp ett rörelselabb och vår OMT-masterutbildning bidragit till att vi nu kan locka världsledande forskare från andra sidan jordklotet till Luleå tekniska universitet, säger Peter Michaelson, forskare i fysioterapi.

Gwen Jull
Gwen Jull har påverkat västvärldens syn på rehabilitering av smärttillstånd i muskler och leder.

Gwen Jull besökte Luleå i mitten på mars för att bland annat diskutera strategier för fysioterapiforskningen vid LTU.

Under en dag föreläste hon och undervisade ett 35-tal studenter som läser fyraårig masterutbildning inom fysioterapi, med inriktning mot ortopedisk manuell terapi (OMT).

Studenterna, yrkesverksamma fysioterapeuter med mångårig erfarenhet, uppskattade mycket att få ta del av Gwen Julls kunskaper.

"Verkligen en stjärna"

-Hon är jättebra, säger Johan Lindström.

-Hon är verkligen en stjärna och en förebild när det gäller att koppla ihop forskning med klinisk verksamhet. Hon är en av våra bästa kliniker också. Det ser man ju när hon demonstrerar olika saker för oss här, säger Ragner Faleij, en av lärarna vid utbildningen.

Gwen Julls undervisning består av korta föreläsningar omväxlande med att hon ger studenterna olika övningar som ska utföras. Under övningarna går hon själv runt och visar handgripligen olika metoder för att exempelvis diagnosticera besvär i nacken.

-Jag har undervisat under ganska lång tid och jag tycker om att göra det, säger Gwen Jull.

Forskningen inom fysioterapi har gått starkt framåt under lång tid och det har gynnat patienterna, anser hon.

Berömmer svensk forskning

-Den behandling vi ger patienterna har blivit betydligt bättre än förr, säger Gwen Jull.

Hon berömmer den svenska fysioterapiforskningen.

-Det har bedrivits en del utmärkt forskning kring nacksmärtor i Sverige och vi har lärt oss en hel del från svenska forskare, säger Gwen Jull.

Gwen Jull
Nackbesvär påverkas av många faktorer.