ltuforskning
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Vetenskapsrådet beviljar 25 miljoner

Publicerad: 5 november 2014

Vetenskapsrådet har tagit beslut om att ge totalt 25 miljoner kronor till Luleå tekniska universitet för grundforskning inom naturvetenskap och teknikvetenskap, medicin och hälsa och konstnärlig forskning.

– Det är roligt att vi har fått så bra respons på våra ansökningar till Vetenskapsrådet. Jag hoppas och tror att våra satsningar på att öka ansökningarna ytterligare kommer att ge resultat. Det här betyder att vi får mer grundläggande forskning vid universitetet. Det är viktigt att vi bedriver forskning längs hela skalan från grundforskning till tillämpad forskning, säger Johan Sterte, rektor vid Luleå tekniska universitet.

Enligt Vetenskapsrådet har det som vanligt varit hård konkurrens om att få bidrag i Vetenskapsrådets stora utlysning. För andra året i rad ökar antalet beviljade ansökningar till Luleå tekniska universitet.

– Det här är jättebra och jätteviktigt. Vi behöver få mer pengar från Vetenskapsrådet. Därför gör universitetet en strategisk satsning som innebär att den som beviljats medel från Vetenskapsrådet kan ansöka om medel från universitetet för en extra doktorandtjänst, säger Cathrine Norberg, ordförande Filosofiska fakultetsnämnden.

För Luleå tekniska universitet handlar det om följande projekt som beviljats medel:

Andreas Almqvist, New Concepts in Thin Film Flow Modelling, Pavlos Christakopoulos, SOUnd-DRIven BIOtechnology (SouDriBio), Jonas Hedlund, Defect free, stable and selective zeolite MFI catalysts, Jaap van de Beek, Subspace-based waveforms for flexible and efficient radio spectrum usage, Mikael Sjödahl, Flow of non-spherical particles: experimental arrangement, Sverker Jullander, Tolkningsrum: musikalisk interpretation i samspel med rumsakustik, Lars Nyberg, Ny insikt om motorisk kontroll vid fallproblematik genom nytt sätt att analysera posturalt svaj, robotik och matematisk modellering, Karl Andersson, A belief-rule-based DSS to assess flood risks by using wireless sensor networks.