”Vi växer genom varandras olikheter”

Publicerad: 31 augusti 2016

Den sociala entreprenören Leo Razzak föreläste nyligen om Mångfald och oliktänkandes möjligheter för studenter och lärare inom vårdyrken på Luleå tekniska universitet. En både personlig och tänkvärd föreläsning.

Under en timme fick åhörarna följa med på en resa genom Leo Razzaks liv där många tänkvärda insikter bollades ut. Med en mor från Piteå och en far från Bangladesh uppfattade han redan som liten förutfattade meningar som riktades mot hans far. En bild som inte alltid stämde överens med verkligheten.
– Det som vi tror och känns rätt behöver inte vara det rätta. Man är stor som människa om man vet att man sitter på förutfattade meningar och man är en ännu större människa om man lär sig att inte agera på dem, utan tar ett steg tillbaka och andas, säger Leo Razzak.

Fryshuset blev vändningen

Leo Razzak hade trassliga hemförhållanden. Även i skolan var det problem och han drogs till barn i samma situation. Han betonar vikten av att finnas med i en kontext och känna sig accepterad som en oerhört viktig faktor. Att då bryta sig ut och genomföra förändringar tar tid.
– Alla vill göra gott och då gäller det att hitta en kanal eller forum att göra det. För mig kom vändningen när jag kom i kontakt med Fryshuset och en stor svart gerillasoldat från Eritrea, som jobbade med ungdomar i ett integrationsprojekt.

Samtalsgrupp med högt i tak

På kvällstid åkte projektledaren åkte ut till Leo Razzak och hans kompisars hemort i Norsborg för att föra samtal med dem om hedersmord, giftemål, sex, känslor, demokrati, mänskliga rättigheter och globalisering. I samtalsgruppen var inget var rätt eller fel. Det var högt i tak och ofta tyckte de olika, och accepterade det.

– Det kommer att dyka upp tillfällen då ni måste gå utanför er comfort zone och kanske göra en mänsklig insats. Bli inte rädda, utan istället kommer fantastiska saker att hända. Vårt sätt att se på världen behöver inte vara det rätta.

Olikheter ger dynamik

Som avslutning uppmanar han åhörarna i föreläsningssalen att kliva in i nya arenor med nya spelregler.
– Ta hjälp av varandra och ställ upp för varandra. Vi är olika och det är genom varandras olikheter som vi växer. Ju mer olika vi är desto mer dynamik blir det i gruppen och det främjar en kreativ miljö, och i en förlängning även innovationen och konkurrenskraften.

Vad tar du med dig från föreläsningen:

Foto: Erica Lång

Sara Nordström, sjuksköterskeprogrammet, termin 5:

– Att var mer öppen och ta till sig andras upplevelser och kulturer. Hans berättelse var påtaglig och nyttig att höra. Det han berättade tar jag till mig både som sjuksköterska och privat.

Foto: Erica Lång

Josefin Nyberg, hälsovägledarprogrammet, termin 1

– Gruppdynamiken, att säga ja till idéer och att det fanns inget rätt eller fel. Men också behovet att bli bekräftad och vara en del i ett sammanhang. Det fanns många bra saker som jag tar med mig.

Fakta Leo Razzak:

En social entreprenör som verkar brett inom strategi, styrelseutveckling, kommunikation, tv, radio, journalistik, ledarskap, regi och drama. Han beskriver sig som ”en busunge med stor nyfikenhet och passion för människor och utveckling”.