newcomers
Catrine Kostenius, Joakim Hackström, Krister Hertting, Pelle Pelters och Eva- Carin Lindgren. Foto: Karin Sjöberg Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Ny studie om nyanlända HBTQ-personers hälsa

Publicerad: 19 november 2019

I ett forsknings- och utvecklingsprojekt med fokus på HBTQ- frågor och integration samverkar forskare från Luleå tekniska universitet, Högskolan i Halmstad och Stockholms universitet för att undersöka nyanländas hälsa.
– Det är glädjande att både representanter från RFSL och nyanlända HBTQ- personer är delaktiga i studierna, säger Catrine Kostenius, professor vid Luleå tekniska universitet.

Syftet är att undersöka erfarenheterna bland nyanlända HBTQ- personer i relation till hälsa och deras tankar om framtiden . Även personal från RFSL medverkar.

Engagerade är RFSL i Norra Norrbotten, Västmanland och Göteborg som samverkar med forskare från de tre universiteten.

Blir accepterade

RFSL initierade nätverket Newcomers 2014/15 och finns nu runt om i hela landet. En av de aktiva grupperna finns i Norrbotten.

– Vi ordnar träffar en gång i veckan med olika aktiviteter, allt från att baka till att bowla, säger Joakim Hackström Larsson, kurator, vid RFSL Norra Norrbotten.

Elva deltagare från tre olika Newcomers- grupper har berättat om sina liv, om hur de mår och om sina framtidstankar. Deltagarna kommer bland annat från Irak, Uganda, Ryssland och  Syrien.

– En del beskriver hur de levt i skuggan och känt sig mer döda än levande i sitt hemland. De berättar att här i Sverige har de mött människor som bryr sig om dem och att de blir accepterade och älskade för den de är, säger Catrine Kostenius, professor i hälsovetenskap vid Luleå tekniska universitet.

Kontakt:

Krister Hertting, krister.hertting@hh.se