USEMP
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

USEMP

Publicerad: 4 december 2013

USEMP är ett forskningsprojekt finansierat av EU FP7 med målsättningen att höja medborgarnas medvetenhet om sin digitala närvaro i sociala medier och ge användarna kontrollen över sin personliga data.

Att dela data på online sociala nätverk (OSN) har blivit en viktig del av vardagen för en stor majoritet av EU-medborgarna. Via den data vi postar på OSN skapar vi vår digitala personliga profil  och OSN använder vår personliga profil för att t ex anpassa reklam till oss.

USEMP kommer att utveckla verktyg för att ge användarna kontroll över både deras frivillig (posted) data och deras observerade (beteende) data. Av central betydelse för projektet är att ge användarna ökad kunskap om och kontroll över de uppgifter som de distribuerar i social media.

Två verktyg kommer att utvecklas som ger användarna kontroll över sin digitala profil:

  • USEMP Presence Control Tool-Vem är jag i sociala nätverk?
  • USEMP Economic Value medvetenhet Tool - Vad är värdet av mina digitala profil?

Projektet löper under tre år med partners från sex länder och kommer tillsammans med användare  utveckla och testa  USEMP verktygen.

USEMP har även som mål att bidra till den pågående debatten om hur personuppgifter hanteras av OSN och om det ekonomiska värdet av din digitala profil och hur den räknas i pengar.

Projekttid: Oktober 2013 - September 2016
Projektledare LTU-CDT: Marita Holst, CDT
Ansvarig forskare LTU: Anna Ståhlbröst, Docent, Informatik
Projektpartners: CEA (Frankrike) - koordinator, iMinds (Belgien), CERTH (Grekland), HW Communications Limited (UK), LTU (Sverige), Velti (Grekland) och ICIS (Nederländerna)