Hoppa till innehållet
Aya Rizk, György Kovács, Marcus Liwicki, Luleå tekniska universitet Foto: Linda Alfredsson
Forskarna vid Luleå tekniska universitet vars innovativa idé valts ut till topp fem i Copernicus masters innovation competition. Från vänster: Aya Rizk, doktorand i informationssystem, György Kovács, post doktor maskininlärning, och Marcus Liwicki, professor i maskininlärning. Foto: Linda Alfredsson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Finalist i ESA-tävling

Publicerad: 11 november 2020

Forskare vid Luleå tekniska universitet har nått framgång i Copernicus masters innovation competition. Forskarnas innovationsidé – att med hjälp av storskalig data förebygga problem som kan orsakas av torka – är bland de fem främsta i tävlingen.

Copernicus masters innovation competition består av flera tävlingar, förslaget från Luleåforskarnas deltog i ESA:s Digital Twin Earth challenge. Syftet med utmaningen var att kombinera artificiell intelligens och stora datamängder från Copernicus Sentinels med jordobservationsdata. Forskarnas innovation försöker lösa problemet med torka. Torka drabbar människor över hela världen, torka förstör och försvårar för jordburk och kan i värsta fall tränga undan hela samhällen.

Aya Rizk, doktorand i informationssystem, förklarar:

– Vår tekniska lösning fokuserade på att förse våra intressenter, det vill säga länsstyrelsen i Västmanland, med en digital tvilling eller spegling av förekomsten av torka och fuktnivåer så att de tidigt kan vidta åtgärder och göra effektiva ingrepp. Lösningen använder en maskininlärningsalgoritm som kartlägger värden i tidsserier och potentiellt förutser alarmerande torka. Beräkningarna görs med exakthet och snabbt tack vare den datainfrastruktur som vår forskningspartner RISE tillhandahåller.

En digital tvilling och tidiga varningar kan skapa möjligheter för effektiva insatser och rekommendationer, till exempel för jordbukare.

– Om vi ackumulerar nog med historiska data kan vi också börja undersöka mönster i särskilt utsatta områden, säger Aya Rizk.

Eftersom Luleåforskarna hamnade på topp fem, fick de tidigare i höst möjlighet att presentera sin idé för den kommitte som utvärderar tävlingsbidragen. Den slutgiltiga vinnaren tillkännages i december. Förslaget utvecklades inom ramen för Swedish Space Data Lab, ett samarbete mellan AI Sweden, Rymdstyrelsen, RICE och Luleå tekniska universitet.

Taggar