Hoppa till innehållet
Ahmed Elragal
Ahmed Elragal, professor i informationssystem vid Luleå tekniska universitet, leder samarbetet med Polarbröd. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Forskning hjälper Polarbröd med digitalisering

Publicerad: 18 februari 2022

Forskare vid Luleå tekniska universitet har inlett ett samarbete med Polarbröd för att studera företagets beslutsprocess. Syftet med samarbetet är att stödja Polarbröds digitaliseringsresa, med särskilt fokus på datadrivet beslutsfattande.

Att beslut fattas på ett bra och riktigt sätt är viktigt för näringslivet och samhällets välstånd. Big data, det vill säga storskaliga dataanalyser, och artificiell intelligens blir allt viktigare verktyg för beslutsfattare. Enligt samtida beslutsteori lyckas beslutsfattare bäst när de använder både data och analyser för att fatta så kallade datadrivna beslut.

– Datadrivna beslut kan absolut ge företag en konkurrensfördel. Men det finns en uppsjö av data och algoritmer, vilket kan bidra till att det blir svårt att agera. Vi hoppas att vår expertis kan hjälpa Polarbröd att navigera i denna komplexitet, säger Ahmed Elragal, professor i informationssystem som leder projektet.

Peter Fors, it-chef på Polarbröd, håller med:

– Vi är verkligen glada över det här samarbetet. Vi bygger ett nytt Polarbröd och att digitalisera hela värdekedjan är en viktig del av det pusslet. Datadrivet beslutsfattande blir en komponent i det arbetet, det kan hjälpa oss att förstå våra styrkor och förbättringsområden och hjälpa oss att fatta bättre affärsbeslut.

Målet med projektet är inte att ersätta människor med maskiner, utan att underlätta en datadriven beslutsmiljö där data och analyser snarare koordineras med människor. Resultatet blir ett robust alternativ till att beslut fattas antingen enbart av människor eller enbart av maskiner.

Kontakt

Ahmed Elragal

Ahmed Elragal, Professor

Telefon: 0920-493670
Organisation: Informationssystem, Digitala tjänster och system, Institutionen för system- och rymdteknik