Hoppa till innehållet
Svante Edzen
Svante Edzén, lektor i informationssystem på Luleå tekniska universitet Foto: Staffan Westerlund Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Pedagogiska priset 2020

Publicerad: 10 november 2020

Svante Edzén, universitetsadjunkt i informationssystem har tilldelas pris för Förnämliga insatser till gagn för utbildning på grundnivå och avancerad nivå 2020 vid Luleå tekniska universitet.

Birgitta Bergvall-Kåreborn, rektor vid Luleå tekniska universitet som delade ut priset berättade att priset för Förnämliga insatser till gagn för utbildning på grundnivå och avancerad nivå är ett viktigt och väldigt hedrande pris. Få yrkesgrupper är viktigare för ett samhälles utveckling än just lärare. Bra lärare skapar glädje, intresse, förståelse och självförtroende.

– En bra lärare har många gånger större påverkan på studenters utbildningsval än så kallad fallenhet och föräldrars bakgrund. Själv valde jag många gånger kurser efter de lärare jag verkligen uppskattade och först i andra hand efter ämnesinnehållet, sade Birgitta Bergvall-Kåreborn.

Hon lyfte fram att lärare är viktiga eftersom de inte bara formar framtiden utan de formar även framtidens framtid. Hon sade att hon var stolt och glad över att universitetet har så kunniga och engagerade lärare, intresserade och drivande handledare och så bra studiemiljöer.

– Idag ska vi hylla två av dessa lärare som utmärkt sig genom stora och framstående insatser inom våra utbildningar. Ur stadgarna för priset citerar jag följande ”Priset delas ut för insatser som främjar god utbildning, god lärandemiljö och ökad kvalitet i lärandet", sade Birgitta Bergvall-Kåreborn.

I år har juryns val fallit på

  • Svante Edzén, universitetsadjunkt vid Institutionen för system- och rymdteknik
  • Johanna Sundbaum, universitetslektor vid Institutionen för hälsovetenskap

Motivering Svante Edzén: Svante arbetar kontinuerligt med nya sätt att examinera på distans samtidigt som han arbetar för att skapa närhet mellan student och lärare. Svantes arbete för att stärka en god lärandemiljö är särskilt tydligt i hans sätt att kontinuerligt utveckla undervisningsformer för att anpassa dessa till hybridundervisning. Detta har visat sig exempelvis i experiment med robotar som stöd för distansundervisning, med fokus på en lärandemiljö som skapar närvaro och samverkan mellan lärosäte, studenter och lärare. Svante visar ett stort engagemang för att stimulera lärande genom att ha en nära kontakt med studenter via exempelvis handledningspass, praktisk handledning och en tillåtande miljö.

Svantes arbete med distansundervisning blev tydligt under coronapandemin när han var ett stort stöd för lärare både utom och inom den egna institutionen avseende undervisningsformer och examination på distans.

Motivering Johanna Sundbaum

Kontakt

Svante Edzen, Universitetsadjunkt

Telefon: 0920-491248
Organisation: Informationssystem, Digitala tjänster och system, Institutionen för system- och rymdteknik