Hoppa till innehållet
Andreas Dagman, universitetslektor vid datorstödd maskinkonstruktion (DMK), Luleå tekniska universit
Andreas Dagman, universitetslektor vid datorstödd maskinkonstruktion (DMK), Luleå tekniska universitet. Foto: Ted Karlsson. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Hållbarhetsfokus gav pris som bästa artikel

Publicerad: 22 april 2015

Andreas Dagman vid forskningsämnet datorstödd maskinkonstruktion har tillsammans med två andra forskare fått pris för bästa artikel 2014 av den ansedda tidskriften Journal of Engineering Design.

Artikeln, som har titeln Tolerance optimisation considering economic and environmental sustainability, visar hur man kopplar ihop produktkvalitet med ekonomisk och ekologisk hållbarhet vid framtagningen av nya produkter.

Hållbar produktutveckling

– Hållbarhet blir allt viktigare i utvecklingen av nya produkter och produktionslösningar. Begreppet ekodesign betonar vikten av miljöhänsyn i alla konstruktionsfaser och aktiviteter. Vi visar på ett arbetsätt där hållbarhet prioriteras högre än tidigare, samtidigt som kostnaden minimeras och funktionaliteten bibehålls, säger Andreas Dagman, universitetslektor vid datorstödd maskinkonstruktion (DMK), vid Luleå tekniska universitet.

Best_paper.jpg

Stöd för konstruktörer

Inom det aktuella området, robust konstruktion och variationssimulering med fokus på hållbarhetsaspekter, har Andreas publicerat en svit med artiklar.

– Forskningen ger ett stöd för konstruktörer i de sena delarna av produktutvecklingsprocessen. De kan med hjälp av vår metod balansera ekonomiska och ekologiska aspekter hos produkten.

– Det är ett aktuellt område och det känns roligt och inspirerande att vår forskning uppskattas och upplevs som relevant, säger Andreas Dagman.

Kontakt