Magnus Karlberg
Magnus Karlberg, biträdande professor i datorstödd maskinkonstruktion samt ansvarig för projektkursen Sirius vid Luleå tekniska universitet. Foto: Linnea Lindberg. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

I media: Förarlös maskin visar vägen i skogen

Publicerad: 2 november 2017

ATL, Lantbrukets affärstidning, skriver om ett autonomt terrängfordon som nu byggs av studenter på projektkursen Sirius vid Luleå tekniska universitet.

Till våren ska terrängfordonsplattformen testas för markberedning, där det handlar om hur maskinen själv ska kunna undvika hinder och automatiskt hitta lämpliga positioner för högläggningen.

Magnus Karlberg berättar till tidningen ATL att vägen framåt är att forskare och tillverkare jobbar tillsammans för att ta fram dellösningar som sedan kan komma i produktion.

– I min värld har leverantörerna inte något val. Autonomi och elektrifiering eller andra hållbara energialternativ är framtiden. Men jag vet inte om det tar 5, 20 eller 30 år.