Minnesutvecklingen går att påverka

Publicerad: 17 december 2021

Inför ett fullsatt vetenskapens hus föreläste Lars Nyberg, gästprofessor vid Luleå tekniska universitet, under rubriken ”Vad påverkar åldrandet av vårt minne?”
– Minnet försämras med åldern. Vi kan till exempel få svårt att minnas var vi har parkerat bilen, vad vi skulle handla och vad den där filmen vi såg, sa Lars Nyberg.

Lars Nyberg är i professor i psykologi och neurovetenskap vid Umeå universitet, men även gästprofessor i teknisk psykologi vid Luleå tekniska universitet.
Han berättade om Betula-projektet som han leder.
– ­Vi har studerat hur minnet förändras med åldern i 30 år, 4 500 Umeåbor är med i undersökningen, de testas var femte år.

Individuella skillnader

Frågeställningen är när börjar episodminnet försämras? Episodminnet är kopplat till händelser som just, var parkerade jag bilen?
­ ­– Samtidigt är det stora individuella skillnader. Jag talar här om ett genomsnitt. Titta bara på Dagny som är född 1912 och bloggar. En del behåller minnet högt upp i åldrarna, en del har en snabb nedgång, medan det går långsammare för andra.
Frågan är också om det går att påverka hur minnet förändras.
– Man ser ju hur en del äldre får frågan. Många uppger kosten. Sushi, sa någon, Bacon och ägg en annan. Klart är att kost och motion påverkar.

Flera faktorer påverkar

Högre utbildning är positivt liksom att byta jobb ofta, som utmanar och tvingar oss att lära nya saker. Sociala relationer är också bra. Andra faktorer som påverkar är arv och fysisk aktivitet.

– Att motionera och få upp pulsen är bra.
I undersökningarna används en magnetkamera för att mäta och registrera hjärnan.
– Vi kan se att hippocampus, där episodminnet sitter, krymper under åldrande, vid 50-60-års ålder. Men samtidigt kan en 60-åring vara på samma nivå som en 30-åring, så det är även här stora individuella skillnader.

Förändras i framtiden

Mot slutet av sin föreläsning spanade Lars Nyberg mot framtiden.
– Det är svårt att spå hur minnet kommer att utvecklas i framtiden hos människan, men sannolikt blir det bättre. Bland annat blir möjligheten till utbildning bättre och även kosten blir bättre.
Efter föredraget var det många engagerade frågor från publiken, både från de som satt i salen i Vetenskapens hus och de som lyssnade via den digitala sändningen.