Lars Nyberg
Lars Nyberg är ny gästprofessor i teknisk psykologi. Foto: Umeå universitet. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Välmeriterad gästprofessor i teknisk psykologi

Publicerad: 19 november 2021

Lars Nyberg, professor i psykologi och neurovetenskap, har utsetts till gästprofessor i teknisk psykologi vid Luleå tekniska universitet. Hans forskning handlar till stor del om åldrande, minne och demens.
– Det är roligt att ha blivit utnämnd, en gästprofessur ger stora möjligheter, säger han.

Lars Nyberg är anställd vid Umeå universitet och förutom de två professurerna har han en rad uppdrag, bland annat är han föreståndare för Wallenberg centrum för molekylär medicin vid Umeå universitet (WCMM), föreståndare för Umeå Centrum för Funktionell Hjärnavbildning (UFBI) samt huvudansvarig för Betulaprojektet som är en långtidsstudie av åldrande, minne och hälsa. Han är även medlem av Kungliga Vetenskapsakademien. Dessutom har han varit gästprofessor i Bergen, Norge och är fortfarande delaktig i ett EU-projekt i Oslo som heter Lifebrain.

Hjärnavbildningstekniker

– Jag  gick psykologprogrammet här vid Umeå universitet. Sedan kom jag rätt snabbt in på forskarutbildningen och Betulaprojktet som är ett stort projekt, det har pågått i drygt 25 år. Det har jag haft med mig hela vägen, säger Lars Nyberg.
Under fem år i Toronto riktade han in sig på hjärnavbildningstekniker .
– Det tog jag med mig hem och byggde upp ett hjärnavbildningscentrum här, UFBI, det firar nu 20 år.
Lars Nyberg arbetar fortsatt med funktionell hjärnavbildning kopplat till hjärnans funktioner och olika minnesprocesser.

Använder magnetkamera

I sin forskning använder han magnetkamera, bland annat för att studera hur hjärnbarken förändras när vi blir äldre.
­– Vi gör hjärnavbildning i magnetkameran. Vi använder den för att titta på hjärnans struktur, man kan mäta hjärnan på längden och bredden och tvärsen, inuti bansystemen och tjockleken på hjärnbarken och se hur den förändras vid åldrande och sjukdom. Vi kan också låta deltagare utföra uppgifter när de ligger i scannern och studera blodflödesförändringar och se vilka områden i hjärnan som används.

Syftet är att förstå hur hjärnan fungerar och hjälper oss att göra det vi gör, men också att förstå bättre varför den inte fungerar ibland.
– I bästa fall kan sådan kunskap bidra till att hjälpa personer, inte enbart äldre vad det gäller minne och demens, utan även vid till exempel Parkinsons sjukdom och skallskador. Det är bara några exempel.

Utveckling av forskning

Lars Nyberg har utsetts till gästprofessor vid Luleå tekniska universitet för två år.
– Jag kommer bland annat att arbeta med handledning, forskarutbildning och ha ett nära samarbete med forskare kring ansökningar om forskningsmedel. Han hoppas även kunna arbeta med olika typer av utveckling inom utbildning och forskning, säger han.