Hållbart och motståndskraftigt foder baserat på mikroalger
Projektet "NutriFarm" syftar till att reformera hållbar livsmedelsproduktion i den arktiska regionen genom att återanvända jordbruksavfall med hjälp av nya metoder som drivs av den gröna omställningen. I norra Sverige kan livsmedels- och jordbruksindustrin spela en viktig roll för att stimulera ekonomin, om nya tekniker för effektiv hantering och användning av biprodukter kan utvecklas.
Om projektet
NutriFarm-projektet stöder små och medelstora företag i den arktiska regionen i att återanvända jordbruksavfall vilket förbättrar hållbarheten i livsmedelsproduktionen. Norra Sveriges rapsodling genererar rapskaka (RC), som ofta kasseras på grund av antinutritionella föreningar, och bryggspannmål (BSG), som i stort sett inte används utöver till kompostering. NutriFarm använder både rapskaka och bryggspannmål för att producera näringsrik mikroalgbiomassa som hållbart fiskfoder.
Mikroalger, som är rika på essentiella proteiner och omega-3-fettsyror (EPA, DHA), frodas av lågkostnadsavfall från jordbruket utan att konkurrera om åkermark. Genom att använda mixotrof eller heterotrof tillväxt kan biomassaproduktionen vara kostnadseffektiv och klimattålig. Dessutom fungerar mikroalger som "biologiska batterier" som lagrar överskottsenergi från norra Sveriges förnybara källor.
I linje med Bodens industriella symbios planerar NutriFarm att integrera en pilotanläggning för odling av mikroalger som drivs av restvärme. Detta initiativ minskar koldioxidavtrycket vid produktion av vattenbruksfoder, främjar regional ekonomisk tillväxt, resurseffektivitet och hållbarhet samtidigt som det bidrar med data för framtida uppskalning.
Fördelar för livsmedels- och jordbruksbaserade företag
NutriFarm-projektet stöttar hållbar foderproduktion, hälsa, näring och avfallsminskning genom att värdesätta jordbrukets biprodukter som rapskaka (RC) och bryggeriavfall (BSG). Dessa avfallsmaterial kommer att uppgraderas till högvärdiga produkter, vilket minskar deras nuvarande lågvärdiga användning som kompost eller gödselmedel. Detta ligger i linje med Sveriges BioInnovationsprogram för att övergå till en bioekonomi till 2050. Genom att använda mikroalger för vattenbruksfoder minskar projektet miljöavtrycket från traditionell lipidproduktion samtidigt som avfallshanteringen inom jordbruket hanteras. Samarbetet med DC Farmers möjliggör hydroponisk odling och larvodling, vilket främjar nya affärsmöjligheter och socialt ansvarstagande.
Fördelar för foderindustrier i norra Sverige
Boden har en central roll i utvecklingen av hållbart fiskfoder genom att integrera larvodling med anläggningar som drivs av spillvärme. En framtida pilotanläggning för odling av mikroalger kommer att vara i drift året runt och anpassas till norra Sveriges extrema säsongsvariationer i energiförsörjningen. Mikroalger, med sin förmåga att frodas i olika tillväxtlägen, fungerar som biologiska batterier och lagrar snabbt överskottsenergi som biomassa. Kol- och kväverika avfallsströmmar från livsmedelsindustrin kommer att ytterligare förbättra hållbarheten. NutriFarms innovationer kommer att gynna lokala små och medelstora företag genom att öka motståndskraften, hållbarheten och konkurrenskraften inom foderproduktionen.
Mål
Projektet syftar till att utveckla en året-runt-process för att producera mikroalgbiomassa rik på proteiner och lipider genom att använda mixotrof odling på sommaren och heterotrof odling på vintern. Genom att använda biprodukter från jordbruk och bryggerier från lokala små och medelstora företag försöker man etablera en pilotanläggning i Boden som utnyttjar spillvärme från lokala industrier. Initiativet fokuserar på att förbättra fiskfoder med mikroalger som en överlägsen omega-3-källa, förbättra foderkvaliteten för fisk och boskap samt främja regional ekonomisk tillväxt genom samarbete med lokala samhällen och små och medelstora företag. Resultaten kommer att bidra till forskning med öppen tillgång och hållbar utveckling av bioekonomin, vilket banar väg för en pilotanläggning och nya affärsmöjligheter.
Kontakt
Alok Kumar Patel
- Senior Lecturer
- 0920-491570
- alok.kumar.patel@ltu.se
- Alok Kumar Patel
Arman Sehatnia
- Postdoctoral researcher
- 0920-493032
- arman.sehatnia@ltu.se
- Arman Sehatnia
Uppdaterad:
Sidansvarig: Samverkan