Kompetensutveckling inom träbyggnad för mindre byggföretag
Intresset för att bygga i trä ökar i snabb takt i och med behovet av att ta hänsyn till hållbarhetsfrågor inom byggbranschen. Befintliga forsknings- och utbildningsinitiativ förbiser ofta behoven av kompetens hos byggnadsarbetare och de som är involverade i genomförandet av byggprojekt. Syftet med detta projekt är att åtgärda denna kompetensbrist.
Studier visar på akut behov
Kommande nya träbaserade material och tekniker gör det svårt för den konservativa byggbranschen att hänga med. Forskning har visat att det är avgörande att åtgärda kompetensbristen för att träbyggnadsindustrin ska kunna utvecklas i Sverige och i ännu högre grad i norra Sverige, där det pågår flera byggnadsprojekt där byggmaterialet är trä. Vissa studier visar att fel i utförandet bidrar till upp till 25% av kollapserna i stora träkonstruktioner, vilket understryker det akuta behovet av kompetensutveckling inom detta område.
Befintliga forsknings- och utbildningsinitiativ riktar sig främst till byggnadsingenjörer, arkitekter och ledningspersonal, och bortser från behoven hos byggnadsarbetare och de som deltar i genomförandet av byggprojekt. Denna grupp är huvudmålet för detta projekt, som syftar till att identifiera de specifika behoven och utmaningarna hos små entreprenörsdrivna byggföretag (SECC) samt att skapa en strukturerad guide (färdplan) för deras kompetensutveckling på kort och lång sikt.
Fördelar för små och medelstora företag
- Förståelse och kartläggning av SECC:s kompetenskrav.
- Skapa en färdplan för kompetensutveckling som stöder livslångt lärande för SECC.
- Ökad konkurrenskraft för dessa företag.
- Kvalitetsförbättring av framtida byggprojekt i timmer.
- Bidrag till en mer hållbar byggindustri i Sverige.
Målet med projektet
Målet med detta projekt är att identifiera kunskaps- och kompetensbehov hos SECCs i förhållande till träbyggnadspraxis i norra Sverige och att skapa en färdplan för att stödja dessa företag i deras kompetensutveckling. Om möjligt syftar projektet till att initiera digitala utbildningsinitiativ för att stödja de mest akuta behoven.
Kontakt
Gabriela Parida
- Senior Research Engineer
- 0920-492279
- gabriela.parida@ltu.se
- Gabriela Parida
Gabriel Sas
- Professor and Head of Subject
- 0920-493835
- gabriel.sas@ltu.se
- Gabriel Sas
Uppdaterad:
Sidansvarig: Peter Törlind