Sven-Erik Bucht: ”Framtiden i norra Sverige är väldigt ljus”
Sven-Erik Bucht, tidigare landsbygdsminister (2014-2019), sitter som ordförande i Norrlandsnavets referensgrupp. Han tror att kompetensutveckling hos små och medelstora företag i norra Sverige kan vara avgörande för att de ska överleva den gröna omställningen, och att Norrlandsnavet kan bidra till den.
Sven-Erik Bucht och Ingvar Kamprad var nära vänner och när Ingvar var på besök i norra Sverige ville han alltid träffa företag. Företagen uttryckte svårigheter och Ingvar ville göra någonting, han ville starta en stiftelse och gå in med pengar, och han ville att Sven-Erik skulle sköta den. Men när Sven-Erik fick riksdagsuppdraget 2010 fick han ringa till Ingvar och förklara att han inte skulle kunna fortsätta, att det blev en konflikt med riksdagsuppdraget, och stiftelsen hamnade på hyllan. Det var Familjen Kamprads stiftelse som var i startgroparna och när Norrlandsnavet presenterades i augusti 2020 så valdes Sven-Erik till referensgruppens ordförande, och fick en andra chans att hjälpa Ingvar hjälpa företagen i norr.
- Det är inte bara en utmaning för små företagare, utan också för akademin. Det är viktigt att rätt nivå hittas för att få med sig företagen, menar Sven-Erik.
Referensgruppens uppgift är att stödja och stimulera Norrlandsnavet genom strategiska råd, synpunkter och inriktningsförslag utifrån deras kompetens, erfarenhet och kontaktnät. Sven-Erik ser referensgruppen som ett starkt team, och sin egen roll som den sammanhållande länken. I början av Norrlandsnavets existens kom referensgruppen med mycket synpunkter och ställde många tuffa frågor. Nu känner Sven-Erik att de är på rätt spår och får vara med och påverka i vilken riktning navet går i, vilka företag de vänder sig mot och vilka geografiska regioner som de riktar in sig mot. Norrlandsnavet börjar närma sig den vision som både Sven-Erik och Ingvar haft om satsningen i norra Sverige.
- Vi lanserade Norrlandsnavet i augusti 2020, mitt i pandemin och det påverkade så klart arbetet. Vi arbetar behovsdrivet och har lagt ner mycket arbete på att fånga upp både behov och utmaningar som företagen i norra Sverige har och som Norrlandsnavet kan bidra med hjälp eller lösningar till. Nu har vi lanserat flera spännande erbjudanden för små och medelstora företag i norra Sverige, men vi kan också presentera resultat i form av nytta för de företag som redan börjat samarbeta med oss, säger Marita Holst som är huvudprojektledare för Norrlandsnavet.
Precis som Ingvar önskade riktar Norrlandsnavet sig till små och medelstora företag i norra Sverige och är ett utvecklingscenter där företagens utmaningar vänds till praktiska möjligheter. Med hjälp av forskning och utbildning kan Norrlandsnavet ge företagen möjligheten att utvecklas. Sven-Erik menar att kompetensutveckling kan vara avgörande för att företagen ska få vara med i framtiden. I den gröna omställningen där industrierna spelar en stor roll behöver de mindre företagen all kompetens de kan få, för att ha en chans.
- Vi står inför en grön revolution och de små företagen kommer inte komma innanför industristängslen på de gröna företagen om de inte också har kompetens eller rätt certifikat. Där kommer Norrlandsnavet in och kan hjälpa dem få den kunskap de behöver för att finnas kvar, säger Sven-Erik.
Den omställningen som sker i norr är stor, och inte bara för Sverige utan även internationellt. När de stora företagen expanderar kan de små företagen dra nytta av det. Men Sven-Erik tror inte att den befintliga arbetskraften räcker till och att det inte kommer räcka med att jaga folk i södra Sverige, utan att det även kommer behövas internationell arbetskraft.
Vill du vara med?
Uppdaterad:
Sidansvarig: Samverkan