”Universitetet har varit en extern utvecklingsavdelning”
Lundqvist Trävaru har utsetts till ett av Sveriges smartaste företag. Med inspiration från dataspelsvärlden har de, i nära samarbete med universitetet, digitaliserat ett anrikt företag.
– Luleå tekniska universitet har funnits där för oss som en slags extern utvecklingsavdelning under vår företagsresa från 10 till 100 miljoner i omsättning, säger vd Samuel Holmström.
Norrlandsnavet är ett nytt kunskapscenter vid Luleå tekniska universitet för att stärka och utveckla företag i norra Sverige. Centret finansieras av Familjen Kamprads stiftelse, och en ledstjärna i arbetet är att vägen mellan företag och universitetet ska vara kort och enkel.
Ett bolag som har lång erfarenhet av att samarbeta med Luleå tekniska universitet är Lundqvist Trävaru AB i Piteå. Ett familjeägt möbelsnickeri grundat 1936, som i dag drivs av tredje generationen och som gått igenom en imponerande utveckling – helt i takt med tiden. I dag tillverkar företaget byggsatser för bland annat garage, fritidshus och stall. Kunderna kan med hjälp av ett 3D-program enkelt rita upp sin byggnad och få pris på material och hantverkstjänster direkt i webbläsaren.
Involverat studenter
Lundqvist Trävaru har flitigt anlitat studenter från Luleå tekniska universitet för utvecklingsarbete. 3D-programmet är framtaget ihop med systemutvecklare, grafiker och spelutvecklare, och flera tidigare studenter är i dag medarbetare på företaget. Genom åren har alltifrån språkvetare till studenter inom industriell ekonomi och teknisk design genomfört mängder av studentprojekt i bolaget; vilket språkbruk är lämpligt i monteringsanvisningar, hur skulle en strategi för internationalisering kunna se ut och hur kan bolagets logistikflöden förändras för att möjliggöra en fördubbling av produktionstakten?
– Det här är bara några exempel av alla de projekt som genomförts tillsammans med universitetets forskare och studenter, säger Samuel Holmström.
Lundqvist Trävaru har haft en imponerande omsättningsökning det senaste decenniet och invigde 2019 sin nya husfabrik i Piteå. Företaget har utsetts till gasellföretag fem år i rad av Dagens Industri, till superföretag av Veckans Affärer och har även vunnit Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens (IVA) pris för Smart Industri.
– Jag tror att Norrlandsnavet har extremt goda förutsättningar att göra skillnad i vår region genom att matcha företagens behov mot den arsenal av värden akademin kan tillföra näringslivet; forskning, utbildning och kontakt med studenter. Vi får en naturlig mötesplats mellan akademi och näringsliv, speciellt om vi lyckas väl i samverkan med övriga näringslivsfrämjande organisationer, säger Samuel Holmström.
Utveckla sin verksamhet
Vinit Parida är professor i entreprenörskap och innovation vid Luleå tekniska universitet och Norrlandsnavets vetenskapliga ledare. Han ser stora möjligheter för små och medelstora företag i norra Sverige att utveckla sin verksamhet tack vare Norrlandsnavet.
– Lundqvist Trävaru är unika – de har lyckats använda digitalisering för att revidera sina affärsmodeller och bli mer lönsamma. De har, ihop med universitetet, genomfört en radikal omvandling, vilket har fött nya tekniska och affärsutvecklingsidéer, gett dem tillgång till talanger och nya samarbeten med olika intressenter. Lundqvist Trävaru är ett fint framgångexempel på hur universitetet kan vara en resurs och källa till kunskap för mindre företag i norra Sverige, säger Vinit Parida.
Vill du vara med?
Uppdaterad:
Sidansvarig: Samverkan