
Årets innovatör 2023 – anställd
Johan Casselgren, biträdande professor och forskare inom experimentell mekanik med fokus på snö och is, har tilldelats priset som årets innovatör 2023.
– Det är jättekul att bli uppmärksammad. Jag har jobbat på Luleå tekniska universitet i 18 år mer eller mindre och att bli prisad för det arbetet man gör efter den tiden är ju ett kvitto på att man fortfarande bidrar. Ibland är det bra att stanna upp och fundera på vad man åstadkommer och inse att det faktiskt är en del. Det är väldigt hedrande att flera har tänkt på mig och nominerat mig till det här priset, säger Johan Casselgren.
Johan har redan tidigare tagit fram flera idéer baserade på forskning inom snö och is. Hans senaste uppfinning är en ny produkt som mäter isbildning på vindkraftverkens vingar. Det är med hjälp av kamera och AI som isbildning kan upptäckas tidigare och åtgärder vidtas vilket kommer kunna öka effektiviteten på vindkraftverk med upp till 10% under vintermånaderna.
Is på vingarna är en källa till stora produktionsbortfall i nordliga delar av världen och många försök till att mäta is har misslyckats.
– Is och snö på vindkraftsblad är ett problem som påverkar elproduktionen. Jag hjälpte ett företag med att undersöka isbildningen på vingarna på vindkraftsverken och vi insåg ganska fort att med den teknik som finns idag ser man isen när det redan har börjat bli is. Jag provade mig fram lite och insåg att man kan men hjälp av en kamera och AI kan hitta isen i ett tidigare skede än vad som är möjligt idag. Men det innovativa är också att koppla detektionen till väderdata för att kunna bygga upp modeller för prediktering av is och snöuppbyggnad, säger Johan Casselgren.
Juryns motivering
Johan Casselgren har tagit fram en lösning på vindkraftverkens stora problem med isbildning. Genom att kombinera kamera, AI och väderdata har han inte bara effektivt detekterat isbildning på vindkraftbladen, utan också väsentligt förbättrat prediktionen. Med upp till tio procent ökad effektivitet under vintermånaderna erbjuder Johans innovation en enkel och tillämpbar metod att öka produktionen av grön energi i kalla klimat. Johan Casselgrens forskning banar väg för grön energi i kalla klimat vilket positionerar honom och Luleå tekniska universitet som en ledande kraft inom hållbar teknologi. Johan är därför en värdig vinnare av utmärkelsen Årets Innovatör.
Planerad elproduktion
Johans uppfinning kan appliceras på alla vindkraftverk och företaget har redan börjat få kunder.
– Genom att kunna detektera is och snö och även prediktera när is och snö ska byggas upp på vindkraftsbladen skulle elproduktionen och planerad elproduktion kunna förbättras. Eftersom elen handlas upp dagen innan den ska säljas så kan bättre isprognoser göra handeln med el stabilare, det är också detta min innovation kan bidra till. Vet man tidigare och säkrare när isen kommer så kan man bättre balansera mellan de olika kraftslagen.
En stor del av Johans forskning handlar om snö och is men forskningen är väldigt bred. Det berör allt från vindkraftverk till självkörande bilar.
– Bredden i min forskning gör att jag lär mig nya saker och får nya perspektiv från olika branscher, vilket gör att jag kan se lösningar i ett område som med lite justeringar kan appliceras in i ett annat. Sen får jag träffa mycket människor som är inspirerande och ger energi – inte minst studenter när jag undervisar. De har ofta många bra frågar som gör att man måste tänka efter, som i sin tur kan öppna upp för nya idéer vilket är jättekul, säger Johan Casselgren.
Årets Innovatör utses av en jury och priset är 10 000 kronor som finansieras av Nordeas Norrlandsstiftelse.
Uppdaterad:
Sidansvarig: Samverkan