Studentinnovatör 2023
Studenten Adam Gustafsson som studerar digital tjänsteutveckling vid Luleå tekniska universitet, får priset som årets innovatör för appkonceptet Prosa som han utvecklade.
Hans appkonceptet fungerar som hjälpmedel för att läsa pappersböcker, med en teknik som gör att läsningen blir mer engagerande och intressant, en lösning där du inte ersätter pappersböcker med digitala böcker. Prosa, som appen heter, använder en AI-språkmodell för att följa läsaren genom läsningen och genererar frågor och spel baserat på var i boken läsaren befinner sig.
Hur kom du på idén?
Adam hade en stark tro på att teknik och design kan göra vardagen lite roligare och lite bättre för människor. Idén kom ur ett intresse och engagemang för nyfikenhet och lärande. Han tycker att böcker är en väldigt bra källa till båda dessa.
– Jag har haft tankar om teknik och litteratur i kombination tidigare, berättar Adam. Baserat på allt detta kom tanken om hur man skulle kunna förstärka den traditionella läsupplevelsen med hjälp av teknik och det ledde till slut till idén om Prosa som förstärker både det roliga och pedagogiska i den traditionella läsupplevelsen.
Juryns motivering
Adam Gustafsson har med sitt nytänkande appkoncept Prosa stor potential att förändra spelplanen för läsning. Genom en användarcentrerad plattform som smidigt integrerar AI-språkmodeller med traditionella böcker, har Adam utvecklat ett koncept som direkt adresserar de utmaningar med minskad läsförmåga som det moderna samhället står inför. Prosa levererar en unik lösning genom att skapa spel som är skräddarsydda efter varje läsares intressen, vilket stimulerar motivationen och kan bidra till långsiktig ökning av läsförmåga och kreativitet. Prosa har möjlighet att påverka nästa generation läsare och Adam är därför en värdig vinnare av utmärkelsen Årets innovatör.
Har du en idé du skulle vilja förverkliga?
Visste du att alla studenter vid Luleå tekniska universitet har tillgång till gratis rådgivning och affärsutvecklingsstöd (prototyper, kundresor, fokusgruppsundersökningar och andra valideringsaktiviteter) via universitetets innovationskontor. Följ länken nedan för mer information om hur du kan ta del av stödet, som hjälper ett hundratal studenter varje år.
- Gratis rådgivning och stöd Öppnas i nytt fönster.
Läs mer om hur vi kan stötta dig och din idé
Uppdaterad:
Sidansvarig: Samverkan