

Andreas Eitzenberger
Luleå tekniska universitet
Forskning
Pågående
För närvarande deltar jag i ett projekt där vi studerar bergmassans beteende då den utsätts för dynamisk last från seismiska händelser i gruvmiljö. Vi tittar även på hur förstärkningen påverkar stabiliteten i dessa situationer.
Tidigare
Genom deltagande i olika forksningsprojekt har jag haft möjlighet att göra följande:
- studera den storskaliga stabiliteten hos liggväggen i en skivrasgruva
- med hjälp av numeriska analyser studera hur diskontinuerliga bergmassor påverkar utbredningen av tåg-inducerade vibrationer
- utveckla en metod för att bestämma graden av anisotropi i berg genom att mäta P-vågshastigheten diametralt borrkärnor
Utbildning
Jag utexaminerades 2001 från Luleå tekniska universitet som teknologie magister i Väg- och vattenbyggnad med inriktning mot jord och bergbyggnad. Sedan 2001 har jag forskat samt undervisat vid avdelningen för Geoteknologi vid Luleå tekniska universitet. År 2008 erhöll jag min teknologie licentiatexamen i Berganläggningsteknik, och 2012 försvarade jag min doktorsavhandling inom samma område.
Undervisning
Sedan 2001 undervisar jag Bergmekanik men även en del Bergteknik. För närvarande är jag på olika sätt involverad i följande kurser:
[https://www.ltu.se/edu/course/T00/T0013B/T0013B-Berganlaggningsteknik-1.69445?kursView=kursplan&l=en]
[http://www.ltu.se/edu/course/T00/T0014B?kursView=kursplan&l=en]
[http://www.ltu.se/edu/course/T70/T7001B?kursView=kursplan&l=en]
[http://www.ltu.se/edu/course/T70/T7002B?kursView=kursplan&l=en]
[http://www.ltu.se/edu/course/T70/T7020B?kursView=kursplan&l=en]
[https://www.ltu.se/edu/course/Q00/Q0038B/Q0038B-Bergmekanik-I-1.112641?kursView=kursplan]
[https://www.ltu.se/edu/course/Q00/Q0028B/Q0028B-Bergmekanik-2-1.91027?kursView=kursplan]
Handledning
Jag har under min tid vid Ltu agerat handledare för studenter som arbetar med sitt självständiga arbete (examensarbete). Hitintills har jag handlett sju civilingenjörer och nio högskoleingenjörer.
Utveckling av utbildning
För närvarande är jag med i tre EU-projekt där vi tillsammans med andra universitet och företag arbetar med att utveckla och förbättra utbildningen inom Bergmekanik och Bergteknik.
I SIMS (Sustainable Intelligent Mining Systems) utvecklar vi en VR-upplevelse som kommer användas för att lära ut hållbar gruvteknik till allmänheten, studenter, gruvarbetare och operatörer.
[https://www.simsmining.eu/]
I CDIO2 (Conceive Design Implement Operate) utvecklar vi våra kurser inom Bergmekanik och Bergteknik i enlighet med CDIO (se länk nedan). Inom projektet arbetar vi även med att förbättra samarbetet mellan lärosätet och gruv- och bergbranschen.
[http://www.cdio.org/]
[https://en.wikipedia.org/wiki/CDIO_Initiative]
I MiReBooks kommer vi att ta fram en serie interaktiva gruvhandböcker för högre gruvutbildning i hela Europa, dvs. med inslag av Virtuell (VR) och Augmented Reality (AR), ävan kallad Mixed Reality (MR). Handböckerna kombinerar klassiskt pappersbaserat undervisningsmaterial med MR-material för integrativ klassrumsanvändning.
[https://eitrawmaterials.eu/course/mirebooks-mixed-reality-handbooks-for-mining-education/]