Hoppa till innehållet
Jan van Deventer
Jan van Deventer

Jan van Deventer

Biträdande professor
Luleå tekniska universitet
Cyberfysiska system
EISLAB
Institutionen för system- och rymdteknik
Jan.van.Deventer@ltu.se
0920-493316
A2305 Luleå

Introduktion

Cyber ​​Physical System (CPS) är ett ungt forskningsämne, och ett naturligt sådant för mig. Jag kan spåra det tillbaka till min barndom när jag lekte med lego som använde motorer och lampor. Ett intresse som fortsatte med andra modellerade fordon. Detta kulminerade med utvecklingen av aktiva system för lastbilar, bilar och racerbilar. Att kombinera mekaniska system med elektroniska är en givande upplevelse. Cyberkomponenten, det vill säga att ansluta dessa aggregerade system till Internet är en uppenbar utveckling med den teknik som är tillgänglig för oss idag.

Som akademisk forskare började jag med utmaningen att mäta densiteten av vätskor med hjälp av ultraljud oavsett termiska förändringar över sonden. Värdena som mäts av dessa givare måste kommuniceras till andra system som behöver informationen. Forskningen och tillämpningen av CPS är en uppenbar förlängning till sensorer och ställdon. När det finns för många av dem blir tjänsteupptäckt under körning med cybersäkerhet väsentligt och syftet med vår forskning.
För närvarande är min forskning och undervisning relaterad till utvecklingen och tillämpningen av Eclipse Arrowhead-ramverket. Jag är involverad i tillämpningen av ramverket inom tillverkning, smarta städer med fokus på energioptimering och på fordon. Exempel inkluderar:

  • En inlärningsfabrik för fischertechnik med olika PLC-teknologier och digitala tvillingar.
  • Efterfrågesvar baserat på energiprissättning på radiatornivå.
  • En autonom snöslunga med två centimeters noggrannhet inom Sverige med V2X (väderstation och andra snöslungor) som startar ett uppdrag i motvind.

Min bakgrund kan tyckas invecklad, men ändå i linje med vad jag gör. Jag tog min kandidatexamen i fysik från Hope College, Holland, MI 1987 och min magisterexamen i maskinteknik från University of Michigan, Ann Arbor, MI 1989. Jag fick min Ph.D. i elektroteknik i 2001 från Luleå tekniska universitet. Mellan mina två senaste examina arbetade jag för en stor fordonsleverantör i USA och i Europa.

Jag är en nederländsk medborgare med afghanskt, danskt och holländskt ursprung och ett mongoliskt mellannamn. Jag är född och uppvuxen i Casablanca, Marocko innan jag fortsatte min utbildning i Aix-en-Provence, Frankrike. Jag avslutade gymnasiet på en internatskola på Long Island, NY. Mina år som fransk pojkscout i Nordafrika och elev vid Stony Brook School har haft stor inverkan på mina värderingar och personliga uppdrag.

Publikationer

Artikel i tidskrift

A SOA-Based Engineering Process Model for the Life Cycle Management of System-of-Systems in Industry 4.0 (2022)

Urgese. G, Azzoni. P, van Deventer. J, Delsing. J, Macii. A, Macii. E
Applied Sciences, Vol. 12, nr. 15
Konferensbidrag

Cloud-based Collaborative Learning (CCL) for the Automated Condition Monitoring of Wind Farms (2022)

Javed. S, Javed. S, van Deventer. J, Sandin. F, Delsing. J, Liwicki. M, et al.
Ingår i: Proceedings 2022 IEEE 5th International Conference on Industrial Cyber-Physical Systems (ICPS), Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE), 2022
Konferensbidrag

Demand Response in Distributed Energy Systems of Systems Using Local-Cloud: An Approach towards Net-Zero Emissions (2022)

Javed. S, Tripathy. A, van Deventer. J, Paniagua. C, Patil. S, Delsing. J
Ingår i: 8th International Conference on Smart Energy Systems13-14 September 2022, Book of Abstracts, s. 59-60, Aalborg Universitetsforlag, 2022
Konferensbidrag

Interoperability Between ROS and OPC UA: A Local Cloud-Based Approach (2022)

Tripathy. A, van Deventer. J, Paniagua. C, Delsing. J
Ingår i: Proceedings 2022 IEEE 5th International Conference on Industrial Cyber-Physical Systems (ICPS), IEEE, 2022
Konferensbidrag

OPC UA Service Discovery and Binding in a Service-Oriented Architecture (2022)

Tripathy. A, van Deventer. J, Paniagua. C, Delsing. J
Ingår i: Proceedings 2022 IEEE 5th International Conference on Industrial Cyber-Physical Systems (ICPS), IEEE, 2022