Dummy image
Dummy image

Nazanin Bitaraf

Luleå

Om Naza

Bor i Umeå och har bott där sedan jag var fem, innan dess i Teheran, där jag är född. Tog ut min civilingenjörsexamen i Teknisk Biologi från Umeå Univesitet hösten 2007 och blev anställd vid Luleå Tekniska Universitet maj 2008.

brain.jpg
Hjärnan konsumerar mer syre och glukos än något annat organ i hela kroppen. Trots att hjärnan enbart utgör 2% av kroppsvikten, mottar den 15% av hjärtats output, 20% av kroppens totala syrekonsumption, och 25% av kroppens glukosanvändning.

Forskning

Forskningsprojektet som min forskargrupp är involverad i undersöker mekanismen genom vilken ett nyupptäckt protein som heter Neuroglobin skyddar nervvävnad vid syrebrist. Vi ämnar  utreda hur nervcellers elektrofysiologiska aktivitet påverkas av Neuroglobininnehållet i cellen. Målet är att utveckla profylaktiska läkemedel för personer i riskzonen för stroke eller andra syrerelaterade hjänskador.

För att kunna utföra nödvändiga experiment utvecklas en multifunktionell mätcell. Den ska möjliggöra simultana mätningar av elektrofysiologisk aktivitet och hemoproteiners oxigeneringstillstånd samt möjliggöra snabba ändringar av cellens närmiljö under gastäta förhållanden.

För mer information om projektet se länken nedan.

Forskningshemsida

Fritidsintressen

På min fritid umgås jag mycket med vänner, bekanta och mina släktingar i Umeå. Jag står speciellt nära min bror och hans familj och tillbringar mycket tid med mina brorsbarn.

Jag älskar att resa och är både språk och kulturintresserad. Spanien och Italien är två länder som båda ligger mig varmt om hjärtat. Jag är också medlem i världens bästa ideella kulturförening som heter Kulturstorm.

Vidare heter min nya passion klättring. Hittills har jag enbart klättrat inomhus på vägg men hoppas verkligen få prova utomhus så snart som möjligt.