Hoppa till innehållet
Sara Florisson
Sara Florisson

Sara Florisson

Post doktor
Luleå tekniska universitet
Träteknik
Träteknik
Institutionen för teknikvetenskap och matematik
sara.florisson@associated.ltu.se
0910-585710
Skelleftea

Effektivare torkning av trä

För att uppnå en energineutral byggindustri krävs en effektivare energianvändning och en bredare användning av förnybara energikällor. Detta kräver användning av byggmaterial som har ett lågt koldioxidavtryck och en förnybar karaktär, till exempel trä. Men steget i produktionslinjen av sågat virke som kräver mest energi är torkningsprocessen. Det har nyligen rapporterats att svenska sågverk kan torka sågat virke betydligt snabbare med kortare empiriskt anpassade torkningsscheman utan att äventyra träets kvalitet. Torkningsscheman är kortare än de torkningsscheman som för närvarande förutses med de tillgängliga torkmodellerna och leder till lägre energiförbrukning, färre kostnader och en mer hållbar torkindustri. Syftet med den postdoktorala forskningen är att utveckla en ändlig elementmodell som kan ge en bättre beskrivning av de fysiska fenomen som uppstår vid torkning av sågat virke och kan bidra till förståelsen av de kortare empiriskt anpassade torkningsscheman.

Publikationer

Artikel i tidskrift

A three-dimensional numerical analysis of moisture flow in wood and of the wood's hygro-mechanical and visco-elastic behaviour (2021)

Florisson. S, Vessby. J, Ormarsson. S
Wood Science and Technology, Vol. 55, nr. 5, s. 1269-1304
Artikel i tidskrift

Embedment properties of thermally modified spruce timber with dowel-type fasteners (2021)

van Blokland. J, Florisson. S, Schweigler. M, Ekevid. T, Bader. T, Adamopoulos. S
Construction and Building Materials, Vol. 313
Konferensbidrag

Numerical analysis of wood subjected to bending and northern European climate (2021)

Florisson. S, Vessby. J, Ormarsson. S
Paper presented at : 1st International Conference on Computations for Science and Engineerin (ICCSE1), online, July 19-20, 2021