Synnöve Dellqvist
Synnöve Dellqvist

Synnöve Dellqvist

Curriculum Vitae för Synnöve Dellqvist

Synnöve Dellqvist tog examen från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm solosång och sångpedagogik 1974 samt solistdiplom1975, då hon även hedrades med en belöningsjetong. Hennes studier fortsatte på Opera Studio 67 i Stockholm.

Hon har deltagit i masterclass med lärare som Erik Werba, Gérard Souzay, Oren Brown, David Harper och de svenska välkända sångpedagogerna Dorothy Irving, Torsten Föllinger och Solwig Grippe. Hon har även gått kurser i mental träning och ledarskap samt tagit lektioner i Feldenkrais, Pilates och Iyengaryoga, för att utveckla och upprätthålla en sund och stabil medvetenhet av ”mind and body awareness” under sång.

Synnöve Dellqvist har framträtt som solist i både traditionella och exklusiva konsertsammanhang med professionella kammarensembler/orkestrar såväl som regionala (Drottningholms Barockensemble, Musica Vitae, Marinens Musikkår och Sveriges Radios Symfoniorkester). Hon har också medverkat som presentatör i många skiftande sammanhang.

Synnöve Dellqvist är bekant med många genrer (sakral musik, Lieder, opera, operett och musikal). Hennes specialitet är samspelet mellan sångare och publik.

Hon finns dokumenterad på skiva, har spelat in flera Radioprogram och deltagit i livesändningar både i Radio och TV samt turnerat med olika ensembler som solist i bl.a Rikskonserters och Länsmusiken i Västernorrlands regi.

Hon har belönats med prestigefyllda stipendier som: Kristina Nilsson, Edwin Ruud, Karlskrona Stads Belöningsstipendium och utsågs till Sveriges Jenny Lind 1974, med en turné i USA som en del av stipendiet.

Synnöve Dellqvist har också varit medlem i en internationell arbetsgrupp (2001-2004) i projektet: "Ordet & Tonen" (Riksförbundet Sveriges Kammarmusikarrangörer) med särskilt fokus på Romanssången. Under åren 2004-2010 var hon ledamot av Konstnärsnämnden (arbetsgruppen för musiker och sångare)

Hon har varit anställd på Mellansels Musiklinje (1977-1995), Framnäs Musiklinje (1995-2003). Hon har även ett flertal gånger medverkat som sångpedagog i sångkurser vid Piteå Sommarakademi. Sedan 2003 arbetar hon vid Musikhögskolan i Piteå som lektor i sång, där hon även varit utbildningsledare för Konstnärlig master - Musikalisk gestaltning (2011 - 2014).