Hoppa till innehållet

Hemresande student

Ett uppdrag du kan få som studentambassadör är hemresande student. Som hemresande student representerar du universitetet i ett gymnasieklassrum. Du får erfarenhet av att presentera inför grupp, betald resa, ersättning för arbete samtidigt som du ges möjligheten att träffa familj, släkt och vänner.

Besöket gör du i din gamla gymnasieskola, eller en annan skola du har koppling till. På plats berättar du om livet som student vid Luleå tekniska universitet, både om dina studier och studentlivet i sin helhet. Förhoppningen är att dina erfarenheter och din information ska hjälpa de som vill veta mer om studier vid universitetet liksom livet på studieorten.

Så här går det till i korthet:

 1. Du anmäler ditt intresse genom att maila ambassador@ltu.se och deltar vid behov i en utbildning till studentambassadör. 
 2. Du stämmer av med skolan ifall de vill ha besök samt möjligheten att hålla en presentation.
 3. Vi ger dig information om hur du bokar resa och du får presentationsunderlaget.
 4. Du bokar resan, förbereder din presentation samt hämtar material att ta med dig.
 5. Du reser, genomför din presentation och återkommer till oss efter utfört besök.
 6. Vi betalar ut din ersättning.

Bra att veta:

 • För att kunna åka som hemresande student behöver du vara studentambassadör.
  Inte ambassadör än? Läs mer och anmäl dig via länken nedan. 
 • Hemresande student uppdrag genomförs inom Sveriges gränser.
 • Du kan också besöka en annan skola än din tidigare gymnasieskola ex komvux/vuxenutbildning eller folkhögskola för att marknadsföra och informera om universitetet.
 • Du tar själv kontakt med rektor/mentor/lärare/studievägledare för att boka in ditt besök på skolan. Du får mer än gärna göra mer än ett besök när du åker hem, det kan vara i två olika klasser på samma skola eller på olika skolor. Du kan också välja att föreläsa i en aula för flera olika klasser samtidigt.
 • Längden på vardera besök diskuteras i samråd med oss och mottagande skola. Förslaget är att hålla sig till 30 minuter per besök, inklusive frågestund.
 • Vi ger dig material för att kunna genomföra din föreläsning (PowerPoint) med instruktioner och förslag på vad att berätta om. För att kunna erhålla arvode för ditt arbete ska du lämna in ett besöksintyg som du tar med till besöket, det ska undertecknas av din kontaktperson på skolan.
 • Skulle du tillsammans med andra studenter vid Luleå tekniska universitet vilja genomföra ett besök, kontakta oss för att diskutera hur ett sådant besök kan se ut.
 • Utöver resa erhåller du även en ersättning i form av arvode för besöket. 
 • Arvodet består av en timme för förberedelse, samt en timme per presentation (131 kronor per timme). Ex håller du presentation i två klassrum eller besöker två skolor får du betalt för två timmar. 

Detta kan du göra närsomhelst under året, utan en utarbetad plan för när du vill åka. 

Du förbinder inte till något genom att kontakta oss.