Hoppa till innehållet
Hong Kong
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Åka ut på egen hand - Språkstudier mm

Om du hellre vill åka till någon annan plats än dem som LTU har utbyte med finns möjligheten att åka på egen hand. Att studera som Free Mover innebär i allmänhet mycket arbete och det krävs att du är ute i god tid, minst ett år. Om du studerar utomlands som Free mover student ansöker du om studieuppehåll från LTU.

Du tar själv kontakt med det universitet du vill läsa vid för information om ansökningsförfarande, terminsavgifter, språktest, kurser, kursstart, bostad etc. Du har möjlighet att ta med dig studiemedlen förutsatt att den utbildning du vill söka till har s k godtagbar standard. Läs mer på UHR:s hemsida.

Att tänka på

Läser du en del av din utbildning utomlands, och åker utanför LTU´s avtalsområde, ska du i förväg ta reda på hur du får användning för dina studier i Sverige.

Kontrollera med din institution om du kan få dina studier tillgodoräknade som en del av din svenska utbildning. Glöm inte att kontrollera att det universitet du funderar på att läsa vid är godkänt enligt det egna landets kriterier. Se upp för universitet som antar med kort varsel!

Högskoleverket kan hjälpa dig med att få reda på statusen på det universitet du är intresserad av i utlandet. Efter studietiden är det viktigt att du kan styrka vilka kurser som ingått i din utländska utbildning. Du bör sammanställa en så utförlig dokumentation som möjligt om dina studier.

Språkstudier

Du kanske vill förbättra dina språkkunskaper genom att läsa en språkkurs utomlands. Utbudet är stort. Språkkurser anordnas både av universitet och privata skolor. Läs mer på Högskoleverkets hemsida.

Det finns också flera organisationer som förmedlar språkkurser. Det är möjligt att få studiemedel för språkkurser utomlands. Hör med CSN om vilka regler som gäller. Från CSN kan du få utförliga upplysningar om studiemedel utomlands och även beställa blanketter.