Kim Nixon
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Kim Nixon

Publicerad: 20 december 2017

Utbildning: Internationell ekonomi

Hej Kim. Du är alumn från utbildningen Internationell ekonomi. Vill du berätta lite om vad du arbetar med idag och vad som tagit dig dit?

Sedan drygt två år tillbaka är jag Projektledare i ett affärsutvecklingsteam på H&M Digital Development. Jag arbetar med att vidareutveckla vårt digitala erbjudande till kund, och har sedan jag började fokuserat på kundupplevelsen i form av nya typer av leveranser (tex snabba Next Day Delivery) på många olika marknader. Som Projektledare flätar man ihop alla olika kompetenser - globala och lokala behov och önskemål, analys, design, logistik, externa leverantörer, test och utveckling, osv. Min roll är att se till att vi har en plan, att alla vet vad de ska göra - och när de ska göra det.

Jag har en gedigen bakgrund som just Projektledare, även om det inte alltid varit min formella titel. Jag har, kanske omedvetet, fokuserat på bolag som erbjuder tjänster och/eller digitala produkter, och H&M Digital Development är en fantastisk arbetsplats där jag har möjlighet att tillämpa otroligt mycket av den kunskap jag samlat på mig genom åren.

Du har arbetat en del i Kina i din karriär, vad arbetade du med där? 

Min första tid i Kina var på Business Sweden (dåvarande Exportådet) i Beijing. Jag började med en traineetjänst direkt efter examen, och gick sedan vidare som Associate, och slutligen Market Consultant. Förutom att supportera svenska bolag som skulle börja, eller redan gjorde, affärer med Kina, så ansvarade jag för delegationer som kom på besök. Min andra tid i Kina var på EF Education First i Shanghai. Där arbetade jag som Projektledare och Produktägare, med fokus på samarbetet med de Olympiska spelen - främst Sochi och Rio. Jag ansvarade för helheten i vår leverans, och att de fysiska och digitala språkutbildningar som skulle förbereda Olympiska Kommittén, volontärer och i viss mån atleter, hade mycket hög kvalitet och gav resultat.

Anledningen till att jag hamnade i Kina, var nog för att jag under studietiden valde att studera utomlands vid tre tillfällen. Först en termin i Australien, sedan en termin i Sydafrika, och sista svängen tillbaka till Sydafrika för att skriva min magisteruppsats där på plats. Det var min termin i Australien som väckte intresset för just asienkunskap.

Har du haft nytta av din utbildning i det arbete du har idag?

Det viktigaste jag fick med mig från min utbildning på LTU var mångfalden i att läsa ett internationellt program. Kurserna hade ett globalt perspektiv, och ingen termin var den andra lik. Jag tycker dock att det är viktigt att få med sig nya intryck i form av andra kulturer, insikter och perspektiv - något som utlandsstudier ger. Jag minns att LTU hade ett hyggligt utbud av utbyten, men jag tycker att det går jättebra att ordna sina utlandsstudier på egen hand (dock högre kostnad).

Vad var det bästa med att plugga på Luleå tekniska universitet?

Jag upplevde att LTU var ett flexibelt universitet, särskilt då jag valde att studera utomlands vid flertal tillfällen. Att det sedan fanns väldigt många utländska studenter var ju otroligt roligt! Jag trivdes även väldigt fint med att ha en och samma klass genom hela utbildningen. Vi blev oerhört goda vänner, och några av mina absolut bästa vänner idag är just klasskompisar från mitt program på LTU.

Har du några karriärtips till studenter som ska ut i arbetslivet?

Massor! Det första och viktigaste är att tro på sig själv, och att våga. Våga sticka iväg utomlands. Våga dra i trådar för att komma i kontakt med rätt person. Våga prova något nytt - ha ett öppet sinne! Om någon som läser detta vill bolla idéer eller ställa frågor om något som jag har erfarenhet av så är man välkommen att höra av sig, förslagsvis via LinkedIn.

Hur ser du på framtiden, vad är dina planer?

Framtiden är ju hur spännande som helst, jag har massor kvar att lära och göra! Planen är att fortsätta utveckla spännande tjänster och kundupplevelser på H&M Digital Development. Och självklart flytta utomlands igen - numera med två barn och man.

Taggar