Diyar_Ghazi_LTU
Diyar Ghazi läser civilingenjör rymdteknik vid Luleå tekniska universitet. Foto: Johan Baggström. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Rymdstudenten som utmanar sig själv

Publicerad: 8 december 2015

Efter gymnasiet bestämde sig Diyar Ghazi från Upplands Väsby att lämna tryggheten med familj och vänner för att studera vid Luleå tekniska universitet. Den unika civilingenjörsutbildningen i rymdteknik i kombination med riktig vinter lockade. Ett år in på utbildningen har Diyar hunnit uppleva en hel del.

– Det har varit en otroligt häftig tid där jag fått många nya vänner och jag har vuxit som person. Det bästa med studentlivet är den härliga gemenskap som finns på campus. Du är omgiven av trevliga människor och det finns en speciell charm och mystik med att bo här. Vintern här uppe är den bästa jag upplevt, mörkt, kallt och mycket snö, men en plats med otrolig värme.

Astronaut är drömyrket     

Civilingenjör rymdteknik är den enda i sitt slag i Sverige och den senare delen av utbildningen sker i Kiruna, Sveriges rymdhuvudstad.

– Min dröm, som för många andra rymdintresserade, är att bli astronaut. Det är ett yrke som kräver att du är en problemlösare, besättningens överlevnad kan bero på din förmåga att lösa problem. Det krävs oerhört mycket för att bli astronaut, men jag är beredd att försöka.

Foto: Johan Baggström
På fritiden spelar Diyar gärna lacrosse . Foto: Johan Baggström.

Lacrosse ger energi

För att lyckas med studierna anser Diyar att det är viktigt med en balans mellan studier och fritid. Utbildningen är ett heltidsjobb, men för att få energi ska man också njuta av studentlivet. Han berättar att det finns mycket att engagera sig i vid sidan av studierna.

– Lacrosse är en sport jag började med när jag kom till Luleå. Det kan beskrivas som en blandning av amerikansk fotboll och innebandy. Du passar en boll med en håv och försöker göra mål. Det är väldigt fysiskt och du får bland annat attackera med klubban, men vi har gott om skydd. Sporten är stor i USA och Kanada, men relativt ny i Sverige. Både tjejer och killar spelar och vi brukar träffas utanför planen för att umgås, det är väldigt bra sammanhållning, säger Diyar Ghazi.