Christopher Enckell
Christopher Enckell, student inom civilingenjör industriell ekonomi vid Luleå tekniska universitet. Foto: Johan Baggström Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Skidåkning är hans passion

Publicerad: 1 oktober 2015

Vid Luleå tekniska universitet kombinerar Christopher Enckell sin passion för skidåkning med civilingenjörsstudier i industriell ekonomi.
– Det blev otroligt lyckat, jag får både bra skidåkning och en bra utbildning.

När Christopher Enckell pratar om skidåkning är superlativen högst närvarande. Han stod på skidor första gången redan som ettåring, sedan dess har det blivit otaliga åk i pister runt om i världen. När det var dags att välja studieort fick passionen visa vägen och han packade väskorna och lämnade Karlshamn för Luleå.  

– Det finns en tjusning med skidåkning. Du är alltid med dina vänner och alltid i vackra miljöer. Du tvingas vara närvarande, får hög puls och adrenalinkickar. Du testar nya gränser och uppgiften är ofta svår men extremt givande.

Under sin tid vid universitetet har Christopher Enckell varit engagerad i Stil Alpina, en sektion inom studentidrotten. Årligen åker runt 800 studenter med på föreningens resor och de arrangerar, som han själv uttrycker det, allt som är skidrelaterat både på och utanför campus. 2013 stod campus egen Rail Arena färdig och 2015 arrangerades för första gången en Big Air-tävling mitt på campus.

– Tävlingen blev omtalad och det var väldigt kul att få sätta Luleå på kartan. Jag har till och med träffat ett par studenter som valde att plugga här efter att de hört talas om Big Air.

Majoriteten av skidresorna går till svenska skidorter såsom Riksgränsen och Hemavan, men de besöker även skidorter i Norge, Finland och Ryssland. Och du behöver absolut inte vara en erfaren skidåkare för att följa med.

– Vi har nybörjare på i stort sett alla våra resor. Så länge du tycker skidåkning är kul är du välkommen, poängterar Christopher Enckell.

Hur ser ditt drömåk ut?

– Jag har faktiskt redan gjort drömåket, men skulle gärna uppleva det en gång till! Det var i ryska Kirovsk; perfekt snö, perfekt sol och perfekta vänner. Allt var helt perfekt, förutom att jag glömt knäppa pjäxorna. Vilket jag upptäckte när jag skulle stanna, säger Christopher Enckell och skrattar.

När Christopher Enckell först kom till Luleå tekniska universitet pluggade han teknisk fysik och elektroteknik. Men, det kändes inte helt rätt.

– Jag bytte över till industriell ekonomi och det var klockrent! Det känns bra att veta att jag faktiskt gjort helt rätt val. Jag är framför allt intresserad av management och mitt engagemang i Stil Alpina har gjort att jag får praktiskt tillämpa det som vi i skolan lär oss i teorin. Det har varit en viktig lärdom och något jag kommer bära med mig länge.

Har du några tips till framtida studenter?

– Ha roligt på fritiden! Du pluggar åtta timmar om dagen, vad gör du med resten av dygnets timmar? Att ha ett fritidsintresse som är riktigt kul och som tar en del tid, tror jag dessutom gjort mig till en bättre student. Jag blir mer effektiv eftersom jag vill hinna med fler saker än att plugga. Och våga testa nya saker, både när det gäller din utbildning och din fritid. Skulle något blir fel, blir inte konsekvenserna särskilt stora.

 

Text: Linda Alfredsson