Christina Källkrans
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Var med och forma vår digitaliserade värld!"

Publicerad: 22 september 2017

Christina Källkrans läser på civilingenjörsprogrammet i datateknik.

Hej, vem är du?

– Jag är en person som gillar att ta långa promenader i skogen och att baka. Jag är från Landsbro, som ligger i Jönköpings län och jag flyttade hit upp till Luleå för tre år sedan för att plugga.

Varför läser du civilingenjör datateknik?

– För att du kan vara kreativ utan materiella begränsningar. Det är häftigt att du kan skapa något med några rader kod. Och att du får lära dig hur saker och ting fungerar från kodrader ner till logiken i kretsar.

Vad är det roligaste med din utbildning?

– Att du kan låta kreativiteten flöda. Man får lära sig att tänka på nya sätt och då kan man hitta flera olika lösningar till ett och samma problem.

Vad är det mest utmanande?

– Det är lite utmanande att få ihop tid till pluggandet, aktiviteter, samt vardagssysslor.

Hur är det att plugga på Luleå tekniska universitet?

– Jag tycker det är bra sammanhållning. De flesta studenterna bor i närheten av campus och det finns så många olika föreningar du kan engagera dig i och träffa nya människor.

Vad gör studenterna på fritiden? Hur är studentlivet?

– Som datatjej har jag engagerat mig i ett projekt som heter #include. Det är ett projekt som ska attrahera fler kvinnor till de tekniska utbildningarna, till exempel till datateknik och teknisk fysik och elektroteknik. Vi anordnar också roliga events där vi umgås med varandra. Studenternas bar och resturang, STUK, erbjuder många roliga evenemang och utekvällar. Man kan också involvera sig i STUK:s lag för att lära känna fler studenter och driva verksamheten framåt. För de idrottsintresserade finns Stil, ett gym som har sektioner som arrangerar resor, träningspass och dylikt. Och förutom Stuk och Stil finns det föreningar för nästan alla intresseområden!

Vad vill du jobba med efter examen?

– Det har jag inte klart för mig ännu. Men datateknik är ett brett område och jag har många valmöjligheter framför mig.

Har du något råd till den som vill plugga datateknik?

– Var med och forma vår digitaliserade värld! Det är ett aktuellt område, med stor efterfrågan på datatekniker. Vi vill se fler kvinnor på tekniksidan, våga sök! Ge inte upp när det är som svårast. Våga fråga om du kör fast! Ännu ett råd är att ställa sig i bostadskö tidigt om man vill bo nära campus.