Hoppa till innehållet
Foto: Tobias Björkgren

Gertrud Åström

Publicerad: 8 oktober 2020

Gertrud Åström är en affärs- och organisationsutvecklare och en av Sveriges ledande jämställdhetsexperter. Hon är ursprungligen från Kalix, har studerat samhällsvetenskap vid Stockholms universitet och Uppsala universitet och har i årtionden varit involverad i frågor som rör skapandet av ett samhälle med lika möjligheter för kvinnor och män.

I sin bok Kontakt i kris: om kvinnors plats i välfärdsstaten problematiserar Gertrud hur normer formar ett företag och hur kön påverkar organisationens design, maktstruktur och resurstilldelning. Boken publicerades 1992 och medförfattare var professor Yvonne Hirdman.

År 2004 utsågs Gertrud till att leda regeringens arbete med jämställdhetspolitik och bidrog till rapporten Makt att forma samhället och sitt eget liv. Under flera år var hon generalsekreterare för Ordfront och VD för Ordfront (förläggare). Idag driver hon företaget Hela HUT AB med fokus på vikten av jämställdhet för hållbar utveckling och är regelbundet engagerad som föreläsare och expert på genusfrågor.