30 år med Erasmus firades med tårta

Publicerad: 8 november 2017

Utbytesprogrammet Erasmus bjöd på tårta för att fira sitt 30-årsjubileum. På plats fanns några av de 160 utbytesstudenter som berättade om hur det är att studera på Luleå tekniska universitet.

De 160 Erasmusstudenter som studerar på Luleå tekniska universitet hösten 2017 kommer i huvudsak från Frankrike, Tyskland och Spanien. Några av dem fanns på plats när Erasmus firade 30-årsjubileum och bjöd på tårta och kaffe på studenttorget på campus Luleå.

Nadia Toffoletto från Milano, Italien pluggar materialteknik i Luleå. Efter tre månader i Luleå återstår nu 9 månader av hennes utlandsstudier.

– Jag gillar att studenterna får arbeta praktiskt och göra riktiga uppdrag, det är inte så i Italien. Och så är det bra att få jobba i mindre klasser och i grupp. Hemma är klasserna stora, upp emot 200 studenter och föreläsningarna sker inför stora grupper, säger Nadia som gillar att shoppa i Luleås second hand affärer och ser fram emot att få prova på skridskoåkning under sin första vinter i Luleå.

Från University of Twente, Enchede i Nederländerna kommer Björn Breunissen och Daan van Urk, civilingenjörsstuderande som tillbringar en termin i Luleå där de bor i en korridor på campus.

- Vi åker hem igen till jul så vi kommer inte att uppleva vintern här i Luleå, säger de och skrattar. Luleå är, jämfört med hemma ett ganska litet campus och staden är också ganska liten så vi ägnar mycket tid åt att träna på gymmet och åt att träffa folk ifrån en Facebookgrupp med människor från Nederländerna. Vi är tolv personer här just nu. Här i Luleå ligger mycket fokus på studenterna. Det är en sak som vi gillar med att plugga här.

Förutom att ta emot studenter från andra EU-länder reste även 86 studenter från Luleå tekniska universitet ut i Europa för att plugga på Erasmusstipendier läsåret 2016/2017. 33 fick stipendier för att göra sin praktik utomlands. Dessutom fick cirka 25 lärare och annan personal stipendier för att prova på jobb i ett annat EU-land.

Luleå tekniska universitet, som anslöt till Erasmussamaarbetet  på 90-talet, har idag Erasmus-avtal med cirka 130 europeiska universitet i 25 länder.

De Erasmus-studenter som väljer att studera på Luleå tekniska universitet tas väl om hand om frivilligorganisationen Luleå University Reception Committee, LURC - ett gäng engagerade och mycket uppskattade studenter från Luleå tekniska universitet som hämtar utbytesstudenterna vid flyg och tåg, skjutsar dem till där de ska bo och berättar om universitetet och staden.

LURC har också ett program med aktiviteter, fester och utflykter som de erbjuder de nyanlända studenterna.

David Magnusson, arkitekturstudent från Södertälje har arbetat i LURC sedan 2014.

- Det är riktigt kul och ett sätt att få kontakt med människor från många olika länder, säger David som är född i Brasilien och även gått i internationella skolor, något som påverkat hans intresse för andra länder.

Några av de utbytesstudenter han mött under åren har han kontakt med fortfarande och i våras hälsade han på en kompis i Nederländerna som han lärt känna genom sitt jobb i LURC.

Annacarin Larsson

Annacarin Larsson, Administratör