Fjällvandring, kajak och bad i skärgården, mountainbike… Det finns mycket att uppleva och göra sommartid!

Äventyr i sommartid

Publicerad: 21 juni 2017

Skärgård, fjäll – och allt däremellan. Utbudet av sommar- och höstaktiviteter i norra Sverige är stort, varierat och lättillgängligt. Här är några tips för dig som student på Luleå tekniska universitet som vill upptäcka mer av din fantastiska omgivning.

NORRBOTTEN OCH VÄSTERBOTTEN:

Vandra i fjällen. Sarek, Kebnekaise, Abisko, Padjelanta… Ingen annanstans i Sverige är topparna lika höga och fjällen lika vilda. Lapplandsfjällen erbjuder vandringsupplevelser i världsklass.

Paddla kajak. Kajakguide för Bottenvikens skärgård att ladda hem.

Upptäck skärgården. Bottenvikens skärgård är världens nordligaste bräckvattensskärgård och sträcker sig från Skellefteå till Haparanda:

Delta i ett lopp. Guide till sommarens och höstens lopp – från trail till cykel:

Fiska lax. Sverige har 16 vildlaxälvar – 12 av dem finns i Västerbotten och Norrbotten. Bara upp till Torne älv steg sommaren 2016 omkring 100 000 laxar.

LULEÅ:

Tusen öars land. Utforska några av Luleå skärgårds 1312 öar. Här finns bland annat tidtabeller till skärgårdsbåtarna och information om att hyra Luleå kommuns stugor, som finns på fyra öar: Brändöskär, Småskär, Kluntarna och Junkön.

Bada! Stränder och poolbad i Luleå med omnejd.

Evenemang. Från konserter, festivaler och teateruppsättningar till konstutställningar och loppisar.

Upptäck Ormberget. Luleås största friluftsområde, med motionsspår, vandringsstigar, mountainbikeleder, utegym, discgolfbana och mycket mer.

PITEÅ:

Havsbad och öar. Piteå havsbad är ett av de mer kända resmålen i Sommarsverige. Men i Piteå skärgård finns en hel värld av fantastiska stränder och öar – inte mindre än 550 stycken – att upptäcka med turbåt eller kajak.

Evenemang. Från Festspelen till utomhusyoga, rabarbersafari och festivalen Piteå dansar och ler.

Vandra. Solanderleden ska, när den är helt färdigställd, omfatta 18 mil vandringsled, från Jävre till Kallax. Redan i dag är omkring sex mil led uppmärkt. Daniel Solander var upptäcktsresande och en av Linnés lärjungar.

SKELLEFTEÅ:

Evenemang. Skellefteå är en riktig evenemangsstad, med bland annat Trästockfestivalen, Stadsfesten och Sommarteatern.

Sommarkaféer och mer. Nio utflyktsmål att upptäcka.

Äventyr bland trädtopparna. Zipline och höghöjdsbanor.

Cykla mountainbike. Länken visar lederna på Vitberget.

KIRUNA:

Flytten av en stad. Decennier av gruvbrytning har urholkat Kirunas innanmäte. Hålrummen i bergen gör att gråberget sjunker ner och dessa deformationer har rört sig mot Kirunas stadskärna med 40 meter per år. 6000 personer – en tredjedel av invånarna i centrala Kiruna – måste flytta, liksom 1000 arbetsplatser. Gå runt i staden och ta del av den unika omvandlingen av en stad.

Besök gruvan. I Kiruna finns världens största underjordiska järnmalmsgruva.

Upplev Sapmí. Kiruna ligger i Sapmí, samernas land. Ta chansen att lära dig mer om den samiska kulturen.

Evenemang. Kirunafestivalen, Kiruna Pride, Keb Classic, marknader och mycket annat.