Isabella Holmberg
Isabella Holmberg. Foto: Privat Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Besökte några av världens mest innovativa bolag

Publicerad: 7 november 2018

Isabella Holmberg, student i civilingenjör industriell ekonomi vid Luleå tekniska universitet, blev utvald av talangnätverket Nova för att besöka Kina och några av världens mest innovativa bolag. Syftet var att lära sig mer om marknaden. Nu är hon tillbaka, laddad med kunskap och idéer.

– Vi besökte fyra städer och cirka 30 företag under två veckor, både stora bolag och lokala entreprenörer. Det var ett otroligt intensivt schema men jag har ett stort intresse för företagsutveckling, tech och innovation så var det oerhört inspirerande.

Kan du berätta lite mer om vad du gjorde under din resa?

– Vi startade resan på OnePlus i Shenzhen, en stad som inte fanns för cirka 40 år sedan men som idag är en mångmiljonstad. Carl Pei, co-founder för OnePlus, bjöd med oss till deras fabrik. Vi besökte även Huaqiaeng Bei som är världens största elektronikmarknad med 20 byggnader på 8–16 våningar. På China Europé International Business School fick vi en föreläsning av ekonomiprofessor Bala Ramassmyen och en inblick i vilka utmaningar Kina står inför. Vi besökte även Tencent som är ett av världens största företag inom investment, sociala medier, internet och riskkapital.

– Idag har cirka tio procent av alla kineser pass. Sverige och Norrbotten är ett attraktivt resmål för dem. Jag visade en film på hur vi kör bil på isen och det var ett riktigt wow-ögonblick. Vi fick även möjlighet att ta del av deras kultur och besökte bland annat Kinesiska muren.

Vad gjorde störst intryck på dig?

– Jag visste minimalt lite om Kina sedan tidigare och har insett att vi måste uppmärksamma och förstå vad som sker i landet. De har så otroligt mycket tech involverat i sin vardag och har skapat innovativa lösningar för att förbättra människans vardag, till exempel appen Wechat som bland annat används för att betala med eller beställa tjänster.

– Något jag även uppmärksammade var hur snabbt allt går. Att en ny skyskrapa byggs var femte dag säger en hel del om i vilken hastighet allt sker i Kina. Vi satt och lyssnade på en debatt mellan en kines, en korean, en japan och en robot. AI utvecklingen är verkligen på framfart i Kina och styr redan idag stora delar av det kinesiska samhället.

Är det något annat du vill berätta?

– Jag uppmanar alla att söka till nästa års program. 23 november kommer jag och några andra Explore China-deltagare att föreläsa om kinesiska innovationer, vad som faktiskt händer och sker i Kina utifrån vårt perspektiv och vårt deltagande i programmet.