Hoppa till innehållet
Foto:  WorldSkills Sweden
Emilia Friberg och Lisa Viklund kom på tredje plats på Yrkes-EM. Foto: WorldSkills Sweden Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Civilingenjörsstudenter tog bronset i Yrkes-EM

Publicerad: 12 september 2023

Yrkes-EM ger Europas ungdomar möjligheten att tävla i olika yrken, i tävlingen som arrangeras vartannat år under tre dagar. Två studenter på Luleå tekniska universitets civilingenjörsprogram industriell ekonomi, lyckades i år kamma hem ett ärofyllt tredje pris, under hård konkurrens, inom området Agenda 2030, och de Globala målen för hållbar utveckling.

–  Vi är väldigt stolta med vår insats! Vi är båda nu 24 år, och har på tre dagar gjort en prestation som är över EU:s totala branschstandard för yrket entreprenörskap och affärsutveckling, säger Emilia Friberg och Lisa Viklund som båda läser femte året på Civilingenjörsprogrammet industriell ekonomi vid Luleå tekniska universitet.

Yrkes-EM

Syftet med Yrkes-EM är att lyfta yrkesutbildning och yrkesskicklighet samt att tävlande och experter får en kompetensutveckling i och med förberedelser och genomförandet av tävlingen. Dessutom knyter ungdomarna internationella kontakter som är värdefulla för framtiden och deras yrken.

Tävlingen 2023 avgjordes nu i september  i Gdansk i Polen. Totalt deltog 600 ungdomar under 25 år från 32 länder i Europa, där de hade 43 stycken olika yrken man kunde tävla i. Det kom ca 100 000 besökare under tävlingsdagarna. Emilia Friberg och Lisa Viklund fick uppgiften att göra en affärsidé kring agenda 2030, och de Globala målen för hållbar utveckling

–  Vi fick utlottat Mål 12 - responsible consumption and production, samt delmålet "avoid food waste at the retail or consumer levels and reduce food losses along production and supply chains". Vi kom på en affärsidé och sedan gjorde vi en affärsplan i 10 moduler där vi i sista modulen hade skapat en plan för ett företag att starta igång som var både lönsam och hållbar, där vi pitchade varje modul. Modulerna kunde vara allt från att utforma målgrupp och storlek, till marknadsstrategi och marknadsföring, finans, hållbarhetsmål och en kreativ lansering, berättar de.

De tycker att det svåraste var att genomföra momenten med precision, samtidigt som det var extrem tidspress.  Den finansiella beräkningen hade de till exempel bara 1,5 timme på sig att göra (profitability analysis, fund flow statement och startup costs). Där gäller det att avväga vilken nivå som är rimlig i förhållande till tiden, samtidigt som man måste ha välgrundad fakta om varför man sätter exempelvis ett visst pris eller tar x andelar av en marknad. 

Vad var er styrka under tävlingen

–  Vår absoluta styrka, men faktiskt också svaghet är att vara verklighetsförankrade med mycket data som stärker våra argument när vi tar fram idéer. Men då gäller det att vi samtidigt inte tappar den där kreativa gnistan som vi besitter. En annan styrka som vi har är att vi kompletterar varandra väldigt bra. Vi blir stressade av olika saker vilket gör att minst en person alltid håller lugnet och kan lugna den andra, det gör oss till ett bra team.

Båda studerar femte året på Civilingenjörsprogrammet industriell ekonomi, Lisa med inriktningen Innovation och strategisk affärsutveckling och Emilia med inriktningen Industriell marknadsföring. De berättar att de valde att studera industriell ekonomi för att de båda har varit intresserade av företagande, teknik och hållbarhet med fokus på cirkuläret och problemlösning.

Vilken nytta hade ni av era kunskaper från utbildningen?

–   Den största nyttan från vår utbildning är förmågan att kunna analysera saker. Att vara för analytisk kan ibland leda till att man bli kritisk, och det har hämmat vår kreativitet vissa gånger när det kommer till att ta fram affärsidéer. Efter att vi insåg det, har vår analytiska förmåga istället hjälpt oss att ta fram verklighetsförankrade idéer som är innovativa, lönsamma, hållbara och realiserbara, vilket är ett kriterium för att kunna vinna samtliga tävlingar inom entreprenörskap.

Skulle ni rekommendera andra att söka?

– Att representera Sverige på det här sättet är bland det häftigaste vi har gjort. Detta har varit ett äventyr som man inte kommer glömma i första hand. Vi har fått chansen att åka till två internationella tävlingar i Europa och också möjligheten att träffa människor som är både drivna och också så sjukt duktiga och inspirerande. För att inte tala om att vi har utvecklat våra entreprenöriella erfarenheter. Vi har fått stöttning av tre olika experter från olika områden som stöttat oss i vår satsning.

För att delta i yrkes-EM ska man kvalificera sig till yrkeslandslaget. Det gjorde Emilia Friberg och Lisa Viklund via Handelsrådets yrkestävling. Den har stängt sin anmälan för det här året men båda två rekommenderar starkt andra att söka tills nästa år.