Tove Lojander
Tove Lojander. Foto: Peder Jonsson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Danspedagog utsedd till årets lärare

Publicerad: 28 juni 2019

Tove Lojander, pedagog på ämneslärarprogrammet inriktning dans, har tilldelats den ärofyllda utmärkelsen Årets lärare av Luleå Studentkår.

– Det känns helt fantastiskt! Det här är den absolut bästa utmärkelsen en lärare kan få. Jag tar emot priset med ödmjukhet och känner samtidigt en stor stolthet över att vi har en danslärarutbildning på Luleå tekniska universitet, säger Tove Lojander, universitetsadjunkt och lärare vid inriktningen dans på ämneslärarprogrammet.

Djupt berörd

Det var studenterna på danslärarutbildningen i Piteå som nominerade Tove Lojander till priset som delades ut på avslutningstillställningen Islossningen i slutet av maj. Ett brinnande engagemang, stort pedagogiskt kunnande och omsorg av studenterna låg till grund för Luleå Studentkårs beslut att tilldela Tove hedersbetygelsen.

– Att mina egna studenter har nominerat mig till priset gör mig mållös och djupt berörd, säger Tove Lojander och berättar att studenternas engagemang är det som driver henne i undervisningen.

– Studenternas entusiasm, nyfikenhet och dansglädje ger mig mycket energi och kraft! Det är tack vare mina elever, studenter och kollegor som jag har kunnat utvecklas som lärare. Att undervisa och jobba som lärare handlar alltid om en dialog, det är studenternas (ibland mycket kluriga) frågor som väcker mitt intresse att fortsätta leta efter svar och utvecklas som lärare.

Vilka egenskaper tror du är viktiga för att vara en bra lärare?

– En av de viktigaste sakerna är att själv tycka att det man undervisar i är viktigt och roligt. För det smittar av sig nyfikenhet, intresse och glädje. Jag tror också att en lärare ofta är en förebild, och då är det extra viktigt att tänka igenom det man säger och gör – för en lärare kan verkligen göra skillnad. Att kunna vara professionell och tydlig skapar trygghet hos elever, föräldrar, studenter och kollegor. Samtidigt skall man kunna visa empati och se varje student som en individ.

Tove Lojander

Lojander, Tove - Universitetsadjunkt

Organisation: ÖVRIGT, Musik och dans, KKL Musik, medier och teater, Institutionen för konst, kommunikation och lärande
Rum: K116 - Piteå»