Hoppa till innehållet
Smekmånad
Fredagen den 1 september tävlar Smekmånad i P4 Nästa. Foto: Staffan Westerlund Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

De går till final i musiktävlingen P4 Nästa

Publicerad: 30 augusti 2023

Ryggont och en oplanerad flytt till Luleå för universitetsstudier förde Anton Zaar och Moa Berglund samman. Nu på fredag den 1 september tävlar de tillsammans under namnet ”Smekmånad” i finalen av P4 Nästa – en av Sveriges största musiktävlingar

Deras tävlingsbidrag ”Läker nog ändå” var den första låt som de skrev tillsammans.

– Bland de låtar vi har gjort tillsammans är den min favorit. Den handlar om saker som vi båda har erfarenhet av. Det är den vi har fått mest cred för bland våra vänner, kanske för att den sticker ut jämfört med mycket annat som spelas på svensk radio med sitt lite mer pop-rockiga sound, säger Moa Berglund.

Totalt inkom över 900 bidrag till tävlingsledningen. Av de 25 regionala vinnarna har åtta bidrag gått vidare till finalen som avgörs live i Västerås. Smekmånad representerar Norrbotten. Vinnaren, vilken koras av en professionell jury och av publiken som kan rösta genom att sms:a och ringa in till programmet, kommer att få spela live i buren på Musikhjälpen i december och på Sjung i P4 för Världens barn den 8 oktober.  

– Till en början fattade jag inte hur stort det här är. Näst efter Melodifestivalen är P4 Nästa Sveriges största musiktävling sett till publikantal, säger Anton Zaar.

Anton Zaar, som har jobbat många år som undersköterska i ambulanssjukvården i Stockholm, hade egentligen inga planer på att flytta norrut.

Inga planer på flytt

– Jag sökte till sjuksköterskeutbildningen vid Luleå tekniska universitet eftersom jag trodde att hela utbildningen var på distans, berättar Anton Zaar.

När det visade sig att stora delar av utbildningen måste genomföras på plats i Luleå var det bara att sälja villan i Stockholm och flytta upp. Misstaget visade sig vara en lyckträff. Han är mycket nöjd med utbildningen. Han tycker det är lätt att få en personlig kontakt med lärarna och att de är duktiga på att anpassa sig till studenternas behov.

– Jag har hade det rätt jobbigt i skolan och att ta till mig teoretiska kunskaper under uppväxten. Men tack vare allt stöd jag har fått av lärarna på sjuksköterskeprogrammet har det gått bra, jag har bara haft en omtenta på två år.

Studierna i all ära, men det mest lyckosamma med flytten till Norrbotten var ändå mötet med Moa Berglund från Älvsbyn som har läst till fysioterapeut vid Luleå tekniska universitet. Ryggen hade tagit stryk i jobbet som ambulanssjukvårdare. Anton Zaar bokade därför in en tid på en fysioterapimottagning.

– Egentligen skulle jag ha fått en kollega till Moa, men hon hade inte tid utan hänvisade till Moa i stället.

Tatuerad med G-klav

På Moa Berglunds mottagning stod musikradio på för jämnan. Hennes armar är täckta med tatueringar föreställande G-klav, noter och andra attribut med koppling till musik. Anton Zaar undrade i tysthet om hon kanske delade hans intresse för musik, men det var först när han hörde henne nynna till en låt på radion som han blev säker på sin sak; hon nynnade på tok för bra för att inte ha spelat in egna låtar. Han hittade en Moa Berglund på Spotify och undrade om det var hon. När svaret blev ja, undrade han om hon ville spela in några låtar i hans studio.

–Jag och Anton kompletterar varandra väldigt bra. Anton är bra på att producera  och jag har lätt för att uttrycka mig i text.

Deras låtar börjar ofta med att Anton Zaar gör stommen i musiken. Sedan börjar Moa Berglund jobba med texten.

– Texten jobbar vi fram i dialog. De rader som jag sjunger har jag också skrivit. Men jag utgår ifrån det som Moa har skrivit innan.

Hemligheten bakom framgångarna är enligt Anton Zaar och Moa Berglund den goda musikaliska personkemin i studion. Men efter många timmar i studion tillsammans fördjupades deras känslor för varandra. De är ett par, inte bara på scen. I somras förlovade de sig så det lär väl inte dröja allt för länge innan duon ”Smekmånad” åker på smekmånad.