Johannes Pollak
Johannes Pollak. Foto: Lars Andersson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Exstudent nominerad till Musikförläggarnas pris

Publicerad: 15 oktober 2019

Kompositören och den före detta studenten Johannes Pollak nominerades till Musikförläggarnas pris i kategorin årets konstmusik. Det nominerade verket var en tonsättning av William Shakespeares dikt Fear no More the Heat of the Sun.

– Det känns förstås helt fantastiskt och jag kan fortfarande knappt fatta att det är sant. Är förstås väldigt roligt att min musik uppmärksammas på detta sätt, säger Johannes Pollak som studerade kandidatprogrammet i musik på Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet åren 2013–2018. Det vinnande bidraget i Johannes kategori Årets konstmusik– liten ensemble/kammarmusik blev Staffan Storm med verket Nachtseele.

Speciellt pris

Att som ung kompositör bli nominerad till ett av Sveriges största musikpris beskiver han som ett kvitto på att hans konstnärskap håller klassen trots hård konkurrens.

– Ibland är det svårt att vara nöjd med den musik man själv skriver. Ofta tycker jag att det jag skrivit inte riktigt håller måttet så det är kul att få höra att man i alla fall gjort någonting rätt. Det värmer och inspirerar inför framtiden, säger Johannes och tillägger att Musikförläggarnas pris väger extra tungt i den genre han verkar i.

– Det är i princip det enda musikpris, som jag känner till, där det också delas ut en utmärkelse för konstmusik. Det gör såklart att det känns extra speciellt.

Inspirerades av torkan 2018

Inspirationen till verket hittade Johannes Pollak i den svåra torka och de påföljande skogsbränder som drabbades Sverige sommaren 2018.

– Jag upplevde det som väldigt skrämmande och kände en stor rädsla inför framtiden. I Shakespeares text fann jag dock tröst i tanken på att fruktan aldrig skall få förlama oss. Om vi kan bli kvitt vår rädsla vill jag hoppas och tro att vi skall finna styrkan att göra det som krävs för att skapa en hållbar framtid där alla kan leva i fred med varandra.

Musikförläggarnas pris delades ut den 8 november på Berns i Stockholm. Självklart hoppades Johannes att hans verk skulle dra det längsta strået men känner sig samtidigt mer än nöjd med bara vara nominerad.

– Såklart hade det varit roligt men jag tycker att de andra nominerade i min kategori är fantastiska kompositörer som verkligen förtjänat priset.

Unika förutsättningar

Johannes Pollak tog examen från kandidatprogrammet i musik våren 2018. Åren vid kompositionsinriktningen i Piteå är en tid han alltid kommer se tillbaka på med värme.

– De åren blir svårslagna i mitt liv. Framförallt tack vare de fantastiska lärarna jag fick möta under utbildningen men även tack vare alla roliga människor man träffade under tiden vid universitetet. En fin tid att minnas tillbaka till.

Har du några tips till framtida studenter?

– Se till att ha roligt och driv projekt du brinner för. Både i själva studierna men också i livet runt skolan. Kring universitet finns unika förutsättningar, ta tillvara på dem!