Lada Egolaeva
Lada Egolaeva. Foto: Lars Andersson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Före detta student ny kapellmästare i På spåret

Publicerad: 24 september 2019

I våras tog Lada Egolaeva examen från kandidatprogrammet i musik på Luleå tekniska universitet. Nu blir hon ny kapellmästare för orkestern i det omåttligt populära tv-programmet På spåret.

– Det känns underbart kul. Det är ett fantastiskt gäng musiker som även råkar vara mina absoluta musikaliska idoler, så det är en svårslagen känsla. Är också nervös, två miljoner tittare är inget att skoja bort, men vet att det kommer bli hur bra som helst, säger Lada Egolaeva.

Blev handplockad

Lada Egolaeva kommer leda en grupp musiker som handplockats från Svenska grammofonstudion i Göteborg. Gruppen består till tre femtedelar av det nu insomnade rockbandet The Soundtrack of Our Lives. Det var tack vare tips och Ladas videor på youtube som hon kom i kontakt med de forna medlemmarna i det legendariska rockbandet.

– Jag blev bokstavligen headhuntad av basisten Kalle Gustafsson-Jerneholm och gitarristen Ian Person till uppsättningen av Little Shop of Horrors som ägde rum på Göteborgs Stadsteater i våras. De blev tipsade om mig, kollade upp mig på youtube och jag tackade ja till jobbet så fort jag fick samtalet! När vi insåg att vi spelade bra tillsammans och kom bra överens kändes det bara naturligt att fortsätta spela, berättar Lada Egolaeva som tror att hennes främsta styrka som kapellmästare är den konstnärliga kompetensen.

Inte sett ett enda avsnitt

– Jag är en ung tjej som är bra på mitt instrument! Om jag dessutom får representera unga kvinnliga musiker i prime time-tv är det grymt ju!

Hennes egen relation till SVT:s långkörare är fram tills nu något begränsad.

– Jag har faktiskt inte sett ett enda avsnitt innan jag blev tillfrågad. Har alltid vetat att det är ett frågesportsprogram, men hade ingen aning om att det är musik med i programmet. Jag vet, jag bor tydligen under en sten.

Förutom gruppen Lada leder kommer även rutinerade Mando Diao och Amason att agera husband i På spåret liksom grammisnominerade duon Vaz.

Ta vara på studietiden

I våras avslutade Lada Egolaeva studierna på kandidatprogrammet i musik på Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet. De nära fem åren i Piteå minns hon med värme.

– Jag har verkligen haft mina bästa år på skolan och lärt mig så oerhört mycket om musik under åren jag befann mig där. Det har gett mig vänner för livet, bra kunskap av extremt kompetenta lärare och mycket erfarenhet i bagaget.

Vad var det bästa med studierna?

– Att få spela så mycket som jag fick göra. Att få göra så många olika gig i så många konstellationer. Att få vara ung och nyfiken tillsammans med andra unga och nyfikna på musik.

Har du några tips till framtida studenter?

– Ta vara på den tiden du har på skolan. Där ute kommer det inte finnas möjligheter att gå över till replokalen och repa, öva, skriva samt fördjupa sig i musik hela dagen lång.