Guldbaggar till tidigare studenter

Publicerad: 26 januari 2018

Roger Rosenberg och Niki Lindroth von Bahr, alumner vid scenografi och attributmakeriutbildningen på Luleå tekniska universitet i Skellefteå belönades med varsin Guldbagge tidigare i veckan.

– Vi är naturligtvis glada för deras och även andra tidigare studenters framgångar. När Roger Rosenberg var här som alumn och pratade för våra studenter så talade han om hur han har försökt att dra nytta av olika kreativa processer för sin egen utveckling, säger Kai Nedergård, universitetsadjunkt och lärare vid utbildningen visuell gestalning – filmdesign.

Kreativa processer och hårt arbete

Han tror att utbildningens kreativa processer och studenternas hårda arbete ligger till grund för framgångarna.

– Här på skolan skapas ständigt situationer, processer som utmanar studenterna och deras kreativitet, så såg det ut när Roger och Niki var studenter och så ser det ut även i dag. Många är väldigt duktiga på att hålla igång dessa processer även när de sedan lämnar skolans miljö, processer som inte nödvändigtvis alltid är kopplad till filmproduktion. Niki och Rogers vägar till Guldbaggevinnare ser naturligtvis olika ut men det de har gemensamt är viljan att utvecklas och ihärdigt hårt arbete.

Guldbaggevinnare för andra gången

Roger Rosenberg, som gick utbildningen filmscenografi i Skellefteå under tidigt 90-tal, fick nu sin andra Guldbagge i kategorin ¨Bästa scenografi¨. Roger har besökt utbildningarna i Skellefteå som alumn och berättat om hur han utvecklats i filmbranschen där han varit aktiv med ett antal svenska långfilmsprojekt.

Niki Lindroth von Bahr är framgångsrik inom sitt område: animerad dockfilm och tar även hon hem sin andra Guldbagge i kategorin ¨Bästa kortfilm¨. Nikis inriktning under sin studietid i Skellefteå var attributmakeri, där hon avslutade sin studietid 2006 med ett examensarbete som kan liknas vid en dockfilm.

Förutom dessa två fanns ytterligare några prisbelönade filmer från Guldbaggegalan som i sina team hade tidigare studenter på olika positioner som scenografer och scenografiassistenter.