Kristina Ulander student sjuksköterska
Kristina Ulander studerar till sjuksköterska vid Luleå tekniska universitet och är en av sex finalister till Queen Silvia Nursing Award. Foto: Melina Granberg Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Hälsoinnovation kan vinna kungligt pris

Publicerad: 12 december 2018

En idé om en rörelseregistrerande madrass som kan hjälpa till att förebygga trycksår har tagit Kristina Ulander, sistaårsstudent på sjuksköterskeprogrammet vid Luleå tekniska universitet, till final i Queen Silvia Nursing Award.

– Av 150 sökande är jag en av de sex finalisterna. Det är en stor ära. Dessutom är det jättekul att få representera Luleå tekniska universitet eftersom att jag är väldigt nöjd med min utbildning. Oavsett vem som vinner så är jag väldigt tacksam och glad över att jag har fått vara en del av det här, säger Kristina Ulander.

Ett stort intresse för hur människokroppen fungerar och en vilja att kunna hjälpa andra människor, ledde Kristina Ulander till sjuksköterskeprogrammet. Familjen i Jokkmokk, och en önskan att bo kvar i Norrbotten, gjorde att valet föll på Luleå tekniska universitet.

En idé med många vinster

Kristina Ulanders innovation grundar sig på de erfarenheter hon bär med sig från sitt arbete som undersköterska inom äldreomsorgen, och idén har växt fram under utbildningens gång.

– Min idé är en rörelseregistrerande madrass som kan hjälpa till att förebygga trycksår. Genom sensorer som kan registrera patientens tryck och rörelser, ska vårdpersonal kunna läsa av data för att se om det föreligger risk för trycksår. Det kan handla om att patienten har varit stilla i mer än tre timmar eller om benutskott och kroppsdelar har fått utstå ett högt tryck under en längre tid.

– Min idé kan bidra till att minska det fysiska och psykiska lidande som patienten får utstå i samband med ett trycksår, och främja livskvaliteten hos äldre. Jag tror också att den kan bidra till att korta vårdtider relaterade till trycksår, och på så vis även minska vårdkostnader. Madrassen kan vara ett komplement i det förebyggande arbetet mot trycksår, samtidigt som den kan hjälpa till att tidigt identifiera vilka patienter som är i riskzonen för att utveckla ett trycksår, avslutar Kristina Ulander.