Harvardstudenter studerar Kiruna stadsomvandling

Publicerad: 1 oktober 2020

Historieprofessor Dag Avango, vid Luleå tekniska universitet är ansvarig för en internationell digital workshop:” What does it take to move a city?” Den hålls för mastersstudenter i samarbete med forskningsuniversitetet Harvard i Cambridge, på temat hållbar utveckling i Arktis.

– En fråga vi ska diskutera är hur man möter hållbarhetsmål i Arktis när många människor använder samma mark till olika ändamål, med fokus på Kiruna stadsflytt, säger Dag Avango.

Ett 25-tal mastersstudenter vid Luleå tekniska universitet och Harvard ska i oktober samarbeta i en workshop om Arktis som spänner över ämnena, nationalekonomi, arkitektur, samhällsbyggnad, historia och rättsvetenskap.

Initiativet till workshopen kommer från Harvard. Studenterna från Luleå tekniska universitet respektive Harvard diskuterar tillsammans i grupper om de utmaningar som ett ökat intresse för naturresursutvinning innebär i Arktis, med samhällsomvandlingen i Kiruna som en fallstudie. Studenterna kommer att få gestalta olika aktörer som påverkas av Kiruna stadsflytt på olika sätt och presentera sina diskussioner för en panel som består av lärare från Harvard, representanter från Kiruna kommun, LKAB, Dag Avango, Jennie Sjöholm, forskare i arkitektur vid Luleå tekniska universitet och boende från Kiruna med god insikt i stadsflytten och konsekvenserna för privatpersoner.

– Min förhoppning är att vi snart återigen ska kunna ha den här workshopen på plats i Kiruna i samarbete med Harvard, när pandemin är över, säger, säger Dag Avango.

Dag Avango

Dag Avango, Professor tillika ämnesföreträdare, Ämnesföreträdare

Organisation: Historia, Samhällsvetenskap, Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle
Jennie Sjöholm