Internationell tävlingsstatus för Luleå Big Air

Publicerad: 15 januari 2018

10 februari hålls det fjärde Luleå Big Air på universitetsområdet i Luleå. Hopptävlingen för skid- och snowboardåkare har för första gången internationell FIS-status.
– Det höjer standarden rejält. Vi räknar med att få hit åkare i världsklass, säger Hugo Mörtsell, en av Luleå tekniska universitets studenter som är med och arrangerar Luleå Big Air.

Luleå Big Air har blivit en av Luleås stora folkfester vintertid. I fjol kom 6000 besökare till universitetsområdet för att se de tävlande skid- och snowboardåkarna ta fart från den 22 meter höga rampen och göra sina tricks.

– I år hoppas vi på 10 000 besökare. Det här är en av de största tävlingarna i sitt slag i Sverige. Det betyder mycket att Luleå Big Air nu är FIS-klassat via Svenska Skidförbundet och att åkarna som deltar har möjlighet att samla rankingpoäng mot större internationella tävlingar och OS. Det ska bli väldigt kul att bjuda åskådarna på absolut toppåkning, säger Hugo Mörtsell, marknadsansvarig för Luleå Big Air.

Hoppas på fler tävlande

Anmälan till Luleå Big Airs fyra tävlingskategorier – dam- och herrklass i skidor respektive snowboard – öppnar i dag. De fyra studenterna som arrangerar tävlingen hoppas att FIS-statusen ska ge fler tävlande i damklasserna.

– Vi har jobbat stenhårt med tävlingen sedan i september. Det är sjukt kul att kunna nå ut till så många människor och att locka så många besökare hit till universitetsområdet, säger Hugo Mörtsell.

Luleå Big Air är kostnadsfritt för besökarna och bjuder på ett stort antal kringaktiviteter för alla åldrar. Under hela dagen den 10 februari går det bland annat att testa på hundspannsåkning, labyrintorientering i snön och längdskidor. Friluftsbutiker och andra lokala företag kommer finnas på plats och för hungriga och törstiga finns foodtruck och bar.

Om arrangemanget:
Luleå Big Air, som blivit en av Sveriges största hopptävlingar för skid- och snowboardåkare, arrangeras av en fristående förening bestående av fyra studenter på Luleå tekniska universitet. Luleå Big Air har funnits sedan 2015 och har vuxit stort sedan dess, från knappa 2000 besökare första året till 6000 i fjol. I år hoppas arrangörerna på över 10 000 besökare.
Tävlingsrampen och alla kringaktiviteter är samlade till universitetsområdet på Porsön i Luleå.
Studenterna som driver evenemanget är Christian Uhlan, projektledare, Hugo Mörtsell, marknadsansvarig, Anton Blomdahl, ekonomiansvarig, och Erik Gustavsson, tävlingsansvarig.

I media: