Internationellt samarbete för masterstudenter

Publicerad: 4 februari 2020

Under läsåret 2019/20 har masterprogrammet i dirigering och komposition på Musikhögskolan vid Luleå tekniska universitet, ett nära samarbete med Tónlistarskóli Kópavogs i Reykjavik och Conservatorio di Musica Santa Cecilia i Rom.

Det pågående projektet består av två delar, berättar Petter Sundkvist, professor i musikalisk gestaltning vid Musikhögskolan i Piteå.

− Den ena delen består i att tre kompositionsstudenter från Piteå har komponerat tre verk för instrumentensembler med studenter från Rom och Island, dirigerade av tre dirigeringsstudenter från Piteå. Denna del upprepas i Rom i början på april och finansieras av Erasmus, säger Petter Sundkvist och fortsätter.

− Den andra delen består i att de tre kompositionsstudenterna besökte Tónlistarskóli Kópavogs i september månad och påbörjade komponerandet av ett större elektronmusikverk tillsammans med tre kompositionsstudenter från Island. De senare besökte Piteå i januari och deltog i seminarier och workshops med kammarensemblen Norrbotten NEO. Denna del av projektet finansieras delvis av Letterstedska fonden.

Framförde verk på festival

Förra veckan framfördes de tre instrumentalverken och det större elektronmusikverket vid två olika konserter på den årligt återkommande festivalen Myrkir Músíkdagar i Reykjavik. Dessutom hade masterstudenten i Piteå, Sigurður Árni Jónsson ett uruppförande med Islands symfoniorkester på festivalen. Professor Petter Sundkvist dirigerade även en klassisk konsert med de isländska och italienska studenterna.

Kompositionsstudenterna som deltog heter Fredrik Ekenvi, Oskar Lidström och Robin Lilja. De deltagande dirigeringsstudenterna heter Simon Perčič, Victoria Stanmore och Andrew Hermon. Universitetets koordinator för projektet är professor Petter Sundkvist.

Petter Sundkvist

Sundkvist, Petter - Professor

Organisation: Musikalisk gestaltning, KKL Musik, medier och teater, Institutionen för konst, kommunikation och lärande
Rum: E124 - Piteå»