LiftOff
Studenterna som arrangerar LiftOff, från vänster: Pranav Golatkar, VikramJeet Das, Ioana Roşca, Anand Kumar Singh, Morgan Drysdale, Andreas Wolnievik, Ajith Kumar, Alejandro Sans and Vidhyuth Iyengar. Saknas på bilden gör Roger Pereira. Foto: Stevan Pesterac Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

LiftOff för rymdstudenter

Publicerad: 3 oktober 2019

Arbetsmarknadsmässan LiftOff arrangeras återigen på Rymdcampus i Kiruna. Mässan arrangeras av studenter, för studenter. – Vi vill hjälpa studenter och företag att överbrygga klyftan mellan akademi och industri, säger Roger M. Pereira, en av studenterna i arrangörsgruppen.

Mässan kommer äga rum på Rymdcampus i Kiruna och rymdstudenter från både Luleå och Kiruna kommer att delta. Rymdrelaterade företag som Swedish Space Corporation (SSC), Institutet för rymdfysik (IRF), Europeiska rymdorganisationen (ESA) och OHB Sweden finns på plats. Tanken är att det ska uppstå samtal mellan studenter och företagsrepresentanter.

– Vi vill skapa en plattform för studenter och företag som bidrar till nätverkande, att de kommunicerar och umgås med varandra. Studenterna har en framtid inom många olika branscher, vi hoppas kunna bidra till att de är branschredo när de tar examen, säger Roger M. Pereira.

Förutom att studenter och företag får träffas är mässans syfte också att inspirera studenterna.

– Vi hoppas att de kan få en känsla av riktning när det gäller sina respektive karriärvägar, att de blir medvetna om alla de möjligheter som finns inom rymdindustrin.

Viktig lektion

Det är många studenter som varit involverade i förberedelserna av LiftOff och lagt otaliga timmar på det arbetet. Enligt Roger M. Pereira har det varit värt det.

– Arbetet med LiftOff har varit ett utmärkt tillfälle för att träna på samarbete, kommunikation och organisatoriska färdigheter. Det har varit oerhört tillfredsställande, inte minst eftersom projektets främsta fokus är att förbättra utsikterna för så många studenter som möjligt.

Som tidigare år kommer alla studenter på civilingenjörsprogrammet i rymdteknik som pluggar i Luleå, att åka till Kiruna för att delta i LiftOff. På plats i Kiruna finns förstås redan studenter från det programmets senare del, och dessutom studenter som pluggar på masterprogrammet i rymdvetenskap och rymdteknik och masterprogrammet i rymdfarkostdesign.