Luleå tekniska universitet blir nytt elitidrottsvänligt lärosäte

Publicerad: 9 december 2019

Riksidrottsförbundet har utsett Luleå tekniska universitet till elitidrottsvänligt lärosäte. Universitetet ska underlätta för elitidrottare att studera – oavsett sport – men planerar också för en särskild satsning på längdskidor, skidskytte och skidorientering. En verksamhetsledare, som även ska fungera som tränare, ska anställas.

– Förutsättningarna att kombinera elitidrott med studier på Skandinaviens nordligaste tekniska universitet är redan goda, och det känns väldigt bra att vi tillsammans med Riksidrottsförbundet nu ytterligare utvecklar möjligheterna att satsa på akademiska studier parallellt med idrottande på högsta nivå. Vi har fantastiska förutsättningar för vinteridrott och har även flera av Sveriges bästa lag i sporter som ishockey, fotboll, basket och handboll i vår region. Det är väldigt positivt om utövare söker sig till oss för studier. Vi kommer att anställa en verksamhetsledare på heltid, som även är tänkt att fungera som tränare inom skidsporter, säger rektor Birgitta Bergvall-Kåreborn om att Luleå tekniska universitet från halvårsskiftet 2020 blir ett av Sveriges 13 elitidrottsvänliga lärosäten.

Att vara ett elitidrottsvänligt lärosäte (EVL) innebär bland annat att studenter som idrottar på toppnivå får tillgång till kvalificerad studievägledning, en så kallad dubbla karriärer-koordinator, och en anpassning av studierna för att kunna kombinera utbildning med idrottslig hårdsatsning.

Söker på samma villkor som andra

Studenter som kan komma ifråga måste, på hög nivå, utöva en idrott som ingår i något av Riksidrottsförbundets 72 specialidrottsförbund. Det ges inte någon förtur till utbildningsplatser, utan ansökan och antagning sker på samma villkor som för alla andra potentiella studenter.

– Att kunna ge fler möjlighet att kombinera elitidrott med akademiska studier ska ge fler svenska medaljer och elitidrottare som lyckas även efter sina idrottskarriärer, säger Peter Mattsson, chef för idrottsutveckling på Riksidrottsförbundet, och fortsätter:

– Ambitionen är att så många lärosäten som möjligt ska vilja vara elitidrottsvänliga och därigenom bidra till att kombinationen elitidrott och studier möjliggörs för aktiva oavsett vad och var de vill studera. Anpassningar av studier i tid och rum är direkt avgörande för att klara av och genomföra en fullödig elitidrottssatsning.

Särskild satsning på skidsporter

Tack vare de goda förutsättningarna för vinteridrott och närhet till fina anläggningar i regionen, planerar Luleå tekniska universitet också för en särskild elitsatsning på längdskidor, skidskytte och skidorientering. En ledare för hela EVL-verksamheten ska anställas, en person som också är tänkt att fungera som tränare i de nämnda skidsporterna.

– Jag ser stora fördelar med samarbete mellan idrotter och över grengränser. Längdskidåkare, skidskyttar och skidorienterare kan till exempel dra nytta av sina olika erfarenheter och tillsammans sporra varandra och utvecklas i en stimulerande miljö. Att ha något vid sidan av idrottandet – studier och ett socialt sammanhang – ger en trygghet och är enormt viktigt för att utvecklas både som människa och som idrottare, säger Lena Turesson, en av universitetets EVL-samordnare som själv har en bakgrund som elitskidorienterare och orienterare, med bland annat två individuella VM-guld i skidorientering.

Joakim Abrahamsson, Verksamhetsledare

Telefon: 0920-493450
Organisation: Studentservice, Verksamhetsstöd
Lena Turesson

Lena Turesson, Ekonom

Telefon: 0920-492808
Organisation: VSS TVM Projektekonomer, Materialvetenskap, VSS TVM, Institutionen för teknikvetenskap och matematik, Verksamhetsstöd
Susanne Ljunghager

Susanne Ljunghager, Chef Vägledning och hälsa

Telefon: 0920-493364
Organisation: Vägledning och hälsa, Studentservice, Verksamhetsstöd

I media:

Taggar