Lysande för Ljus i mörkret

Publicerad: 1 december 2017

Varje morgon i december och i början av januari, tänds marschaller på Luleå tekniska universitet. Detta för att studenter och personal ska känna sig extra välkomna till jobbet och lektionerna under årets mörkaste dagar.

– Det här är jättebra ! Och saffransbrödet smakar mycket bra!, sade Javier Pérez-Escariz, från Spanien som läser civilingenjör datateknik vid Luleå tekniska universitet.

Premiärmorgonen 1 december bjuder Luleå tekniska universitet – av tradition – på fackeltåg med julsånger av snapsakademien längs Regnbågsallén och serverar bullar och varm dryck. Över 200 studenter och personal kom i år för att lyssna till julsånger och för att fika, kaffe och saffransbröd, och liksom tidigare år var detta något som lockade många utbytesstudenter. Stämningen var verkligen på topp, det var - 5 grader ute, marken täckt av snö och himlen mörkblå. Marschaller lyste längs med hela Regnbågsallén, en värmade vedbrasa brann en bit bort, kaffet var rykande hett, lussebullarna nybakade och julsångerna stämningsfulla.

Det var nog många som tack vare detta, fick en extra bra start på veckans sista arbetsdag eller skoldag och kanske en påminnelse om att det otroligt nog, snart är jul – och därmed snart ljusare dagar igen.

På samtliga universitetsorter Kiruna, Skellefteå, Piteå och Luleå tänds marschaller under december månad.