Karl Andersson och Josef Hallberg
Karl Andersson och Josef Hallberg är utbildningsledare för masterprogrammet datateknik med inriktning mot hållbar datorkommunikation och molnbaserad databehandling. Foto: Linda Alfredsson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Masterutbildning fokuserar på it och hållbar utveckling

Publicerad: 12 september 2019

It och hållbar utveckling står i fokus för ett nytt masterprogram som startar inom kort. Programmet är ett samarbete mellan Luleå tekniska universitet, Université de Lorraine och Leeds Beckett University.

Programmet datateknik med inriktning mot hållbar datorkommunikation och molnbaserad databehandling, har godkänts inom ramen för EU:s Erasmus+. Första terminen läser studenterna vid Université de Lorraine med kurser inom datornätverk och hållbar utveckling. Termin två görs vid Leeds Beckett universitet och omfattar kurser inom mjukvara, grön it, data science och smarta system.

– Den tredje terminen kommer studenterna till Luleå tekniska universitet i Skellefteå, säger Karl Andersson, biträdande professor i distribuerade datorsystem och utbildningsledare för det nya programmet.

– Här adresserar vi resurseffektiva distribuerade datorsystem. Under den fjärde terminen gör studenterna ett examensarbete vid antingen något av partneruniversiteten eller hos någon av våra associerade parter, till exempel Ericsson, Infovista eller Tieto.

Digitalisering och hållbarhet

Det nya programmet bygger på erfarenheter av ett tidigare framgångsrikt program: distribuerade datorsystem för hållbar utveckling. Ett tiotal av det programmets alumner har börjat jobba på Ericsson och tre har blivit doktorander vid Luleå tekniska universitet.

– Det vittnar om att programmet varit en viktig rekryteringsbas och att utbildningen matchat väl mot arbetsmarknaden, säger Karl Andersson.

– Nu moderniserar vi det programmet och gör anpassningar mot mer molnbaserad databehandling. Att vi bakar ihop två samhällstrender – digitalisering och hållbarhet – i samma program skapar en unik och viktig kombination.

Den första kullen studenter förväntas antas till höstterminen 2020 och till Luleå tekniska universitet anländer alltså studenterna tidigast höstterminen 2021.

Karl Andersson

Karl Andersson, Biträdande professor, Verksamhetsledare

Organisation: Distribuerade datorsystem, Datavetenskap, CDT, Digitala tjänster och system, Institutionen för system- och rymdteknik