Nobeldagen
Några ur projektgruppen som arrangerar Nobeldagen: Åsa Engström, professor i omvårdnad och nytillträdd projektledare för strategiska satsningsområdet Hälsa, Maria Jansson, projektledare Innovation och ehälsa, Irene Vikman, forskare i fysioterapi och Stina Rutberg, forskare i fysioterapi. Foto: Katarina Karlsson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Nobeldagen 2018 – rykande färskt om framtidens hälsofrågor

Publicerad: 19 oktober 2018

För den som intresserar sig för det allra senaste inom forskning, vetenskap och utbildning inom hälsofrågor, finns den 14 december en hel dag med rykande färska nyheter från Luleå tekniska universitet.

– Vi har en riktigt bra bredd på föreläsningar, debatter och workshops i år där vi presenterar och diskuterar framtidens hälsofrågor ur olika perspektiv, säger Åsa Engström, professor i omvårdnad vid Luleå tekniska universitet och nytillträdd projektledare för strategiska satsningsområdet Hälsa.

Sedan ett år tillbaka arrangerar Institution för hälsovetenskap en egen Nobeldag, som är öppen för alla på Luleå tekniska universitet, Region Norrbotten, Norrbottens Kommuner och privatpersoner.

Programmet för Nobeldagen 14 november är precis klappat och klart. Återigen gör Institutionen för hälsovetenskap en satsning för att göra sin mest aktuella forskning och sitt nytänkande inom utbildning tillgängligt för alla intresserade. Temat för året, framtidens hälsofrågor gör också att workshops och debatter får en tydlig framåtblick som visar att Luleå tekniska universitet vill hålla sig i framkant inom området. Inte minst diskuteras digitaliseringens betydelse för vård i hemmet. Ett helt nytt labb, Aktivitetslabbet, som kommer att stå klart nästa år, där just digitalisering inom vården ur olika aspekter ska testas, kommer att presenteras under Nobeldagen. En annan fråga som tas upp under dagen är hur val av metoder inom forskning, påverkar resultat ur jämställdhetssynpunkt. Andra föreläsningar handlar om psykiatrisk omvårdnad i akutsjukvård, amning och sömn, att främja barn- och ungas hälsa, vardagsrehabilitering, förståelsen för kvinnor med långvarig sjukdom, e-cigaretter och luftvägssymtom, inhyrning i vården, registerforskning och många, många fler spännande områden.

– Hälsofrågor har blivit en allt viktigare fråga för alla människor. Vad skapar hälsa och välbefinnande? Hur uppnår vi hälsa? Vi bedriver forskning som vi tror är intressant och lätt för människor att ta till sig. Tanken med Nobeldagen är att sprida kunskap om vår forskning för all på ett intressant, säger Åsa Engström.

I projektgruppen medverkar följande personer från Institutionen för hälsovetenskap: Maria Jansson, projektledare Innovation och ehälsa, Åsa Engström, professor omvårdnad, Katarina Leijon-Sundqvist, avdelningschef medicinsk vetenskap, Mascha Pauelsen, forskare fysioterapi, Irene Vikman, forskare fysioterapi, Silje Gustafsson, forskare omvårdnad och Stina Rutberg, forskare fysioterapi.

Om du vill delta som åhörare på HLV:s Nobeldag 14 december, anmäla dig på länken nedan, så bjuder HLV på fika i pausen

I media